Взети са мерки по отношение намесата от страна на чужди сили в изборния процес. Това увери служебният министър-председател Огнян Герджиков относно агитацията на турския кмет Йомер Фарук Челик, който призовава изселниците ни масово да гласуват на 26-ти март за една партия.

Относно агитацията на турския кмет, премиерът изтъкна: "Щом има такива неща, ние вземаме мерки това нещо да не продължава."

На въпрос има ли опасност от намеса на Турция в изборния процес, Огнян Герджиков попита "Какво значи да има опасност?" и коментира, че има "някакви опити за неща, които на нас не ни харесват, но тези неща се изчистват".
"Мерки са взети", увери той.

Герджиков не конкретизира какви мерки точно са взети и препрати журналистическите въпроси към военния министър Янев, който отговаря за организацията на предсрочните избори тази година.

Припомняме, че Челик е кмет на община Шехзаделер в югозападната провинция на Турция - Маниса. Той се срещнал с делегация на турски изселници от България, които му поискали подкрепа. Кметът призовал да гласуват за една конкретна партия, за да стане турският официален език в България.

Премиерът не коментира информацията от тази сутрин за изгонения от ДАНС турски гражданин, заплашвал сигурността ни. Той бе категоричен, че има опити за известно внушение през последните години на всички избори от страна на Турция.

"Във всички избори през последните години в условията на демокрация по-ясно или не толкова ясни опити за внушение от страна на турската страна, агитирайки скрито или не толкова скрито за определени политически сили, е съществувало. Сега няма нещо кой знае колко по-различно. Вярно е, че има известно напрежение, свързано с една от политическите партии, която получава подкрепа от турската страна, но ние взимаме мерките това да не продължава по този начин", коментира Герджиков.

Той припомни, че във Външно е бил привикан турският посланик Гьокче, за да му бъде отправено предупреждение.

"Този опит за намеса от страна на турска страна за агитация за определена политическа сила не е във феър плея", увери служебният премиер.

На въпрос, че от вчера има нов случай, Герджиков посочи, че Външно министерство ще вземе необходимите мерки. На въпрос дали трябва да се затворят границите, да има повече български представители на изборите, Герджиков се позова на закона. Няма никакво основание да се нарушава този закон, категоричен бе премиерът.

Огнян Герджиков присъства на честването на 10-годишнината от създаването на Административните съдилища в България, което се състои в Аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски".