Престъпна банда от Плевен ще отговаря пред Районния съд в Русе за кражба на близо 236 метра кабел, собственост на БТК, на стойност 3632 лева. Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Шукри К., Раим С. и Сюлейман А., които са извършили престъплението със съдействието на Кадир К., Мемиш К. и Мемиш М. Престъпниците са били заловени, след като полицаите получили информация за кражбата и извършили наблюдение.
Тримата обвиняеми са осъждани за кражби. Заедно с другите трима мъже живеят в Плевенска област. Всички са безработни и живеят от кражби. Разбрали, че край русенското село Бъзън имало вкопан в земята кабел, в който имало голямо количество мед, и решили да го откраднат. За да не бъдат разкрити и подслушвани, разговаряли помежду си чрез чужди мобилни телефони. В уречения ден започнали да се обаждат един на друг и да се уговарят кога и с какви коли да тръгнат към набелязаното място. Към полунощ на 27 април 2016 година групата тръгнала с три коли към Бъзън. Като пристигнали, започнали да копаят дупки в земята с размери 50-100 см на разстояние 15-30 см една от друга. Дупките били дълбоки около 130 см.
Междувременно, докато копаели, Раим С. забелязъл две бараки, разбил катинарите на вратите и взел оттам различни вещи. След като изкопали дупките и намерили кабела, крадците го срязали, завързали го със специално приготвено въже с примка и го издърпали с помощта на един от автомобилите. След това срязали стоманената обвивка на кабелите, взели само медните проводници, нагрели ги с горелка и ги огънали с клещи така, че да са удобни за пренасяне в багажника на автомобил. Качили се по колите си и отпътували в посока Бяла.
Всички техни действия били наблюдавани от полицаи. В района на Борово бил спрян единият лек автомобил - „Фолксваген Пасат“, и хората вътре били задържани. Малко след това покрай тях профучала втората кола, а шофьорът не спрял на подадения от полицаите сигнал. Престъпниците не се подчинили и опитали да избягат по черен път, но колата поднесла и се ударила в дърво. Мъжете излезли и се разбягали, като опитали да се скрият из дворовете на къщите наоколо, но били открити и задържани.
Впоследствие Шукри М. се опитал отново да избяга, но бил спрян със стоп патрон. Третият автомобил - БМВ, успял да премине през всички полицейски постове и бил спрян в района на Полски Тръмбеш. При претърсване са открити инструментите на престъплението и кабелът.
Останалите участници в кражбата Мемиш К. и Кадир К. признали вината си и сключили споразумения с прокуратурата, като са им наложени наказания от по две години лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 години. Мемиш М., който е непълнолетен, е с наказание от една година лишаване от свобода с изпитателен срок от 2 години.
Делото предстои да влезе в съдебна зала.