Песенният цикъл „Хубавата Магелона“ на Брамс ще пренесе до публиката на „Мартенски музикални дни“ красивата история за любовта на кралска дъщеря и граф през Средните векове. Концертът на един от най-търсените баритони - Матиас Гьорне, и пианистката със световна слава Мария Принц, която е и почетен гражданин на Русе, ще бъде тази вечер от 19 ч в зала „Филхармония“. Разказвачът, който ще чете текста на български език, е обичаният актьор Симеон Лютаков. 
В събота от 11 ч предстои друга изискана изненада за фестивалната публика. В зала „Европа“ ще свири британският струнен ансамбъл „The 12 ensemble“, който е съставен от изключително млади и талантливи музиканти, сред които и българката Елица Богданова, която свири на виола. След концерта си в София, където предизвикаха истински фурор, седмината музиканти пристигат в Русе с програма с творби на Моцарт, Рихфард Щраус и - още една изненада! - българката Дарина Табакова, която от януари е щатен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си. 
В неделя „The 12 ensemble“ ще изнесат концерт на възглавници в Историческия музей. От 10 до 12 ч и от 16 до 18 ч в зала „Княз Александър I“ децата ще чуят произведения от Бах, Шуберт, Моцарт, Брамс и Мартину.