Въпреки студеното време стотици гости от различни краища се стекоха на забавния фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“, който в събота се проведе за четвърти път в сливополското село Бабово. Майстори и ценители на зимните кулинарни изкушения премериха сили в оспорвани конкурси, докато певци и клубове забавляваха посетители с народни песни и танци. Всички гости опитаха гозбите, приготвени по автентичните рецепти, завещани от баба Ханджийка.
Четири интригуващи състезания накараха журито да се изправи пред труден избор и да избере носителите на призовете за най-блага греяна ракия, най-вкусна зелева чорба, най-автентична старовремска софра, както и отличи най-напетия юнак. За най-голям майстор на ракията беше определено читалище „Просвета 1915“ от Долапите. Фамилия Симови от Сребърна се оказа, че прави най-вкусна зелева чорба и че е подредила най-автентичната софра. Най-оспорван се оказа конкурсът за най-напет юнак, като първото място си поделиха Веселин Великов от Нова Черна и 7-годишният Велимир Ганов от Ново село. Победителите получиха материални награди от организаторите, а областният управител Галин Григоров им връчи грамоти за принос в съхраняването на българските традиции. Той заедно с неговия заметник Валентин Колев, а също евродепутатът Андрей Новаков, депутатите Пламен Нунев, Светлана Ангелова и д-р Андриан Райков и кметът на Сливо поле Валентин Атанасов бяха сред официалните гости на фестивала. 
Григоров изрази увереност, че организирането и провеждането на празника ще помогне на Бабово да възвърне темповете си на развитие така, както се е случило в Жеравна, благодарение на международния фестивал на фолклорната носия. 
Празникът в Бабово има потенциал да стане фестивал, известен в цялата страна. Вложили сте големи усилия и резултатите вече са налице, подчерта евродепутатът Новаков, който в събота беше на посещение в Русенска област.