Една романтична средновековна история ще оживее в петък вечерта в зала „Филхармония“ благодарение на удивителния артистичен тандем на двама музиканти със световна слава - пианистката Мария Принц и баритонa Матиас Гьорне, и актьора Симеон Лютаков. Както е добре известно, любимката на русенската публика Мария Принц е и почетен гражданин на Русе, а всяко нейно гостуване тук като правило е заредено с очакването на красива изненада. 
За датата 17 март програмата на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ е предвидила от 19 ч в зала „Филхармония“ изпълнението на творбата на Йоханес Брамс „Хубавата Магелона“ - цикъл песни, фактически единственият песенен цикъл, композиран от Брамс. Великият немски композитор сътворява произведението, като полага своята музика върху текстове на друг голям, макар и нетолкова известен в Източна Европа представител на романтизма в литературата - Лудвиг Тик.
Петнадесетте романса, посветени на Хубавата Магелона и нейния възлюбен граф Петер, Йоханес Брамс създава през 60-те години на 19 век, което е и времето на първия разцвет на неговия талант. Самият Лудвиг Тик създава своя поетичен преразказ на средновековния роман „Сказание за прекрасната Магелона, дъщерята на неаполитанския крал, и Пиер, сина на провансалския крал“ през 1797 година. Тик нарича своята творба „Историята на любовта на прекрасната Магелoнa и граф Петер Провански“. И тъй като Брамс още като млад силно се увличал от сюжети, посветени на рицарската епоха, не е удивително, че е бил впечатлен от тази история за любов и вярност, преминали всякакви изпитания. Приказката, създадена през Средновековието на основата на реални събития, пренася авторите - а днес и публиката - в онзи идеален свят на турнири, подвизи, странствания, коварни изпитания и светла преданост. И всичко това дава благодатна почва за творчеството на романтиците - и композитори, и писатели. А днес отново връща стотици хиляди почитатели към отминалите столетия на чест, пламенни чувства и достойнство, които така липсват понякога в днешното сбъркано и толкова неромантично време. 
Матиас Гьорне вмъква Русе в напрегнатия си график от ангажименти, специално за да представи тази творба, поясняват организаторите. Публиката на фестивала помни предишното гостуване на баритона, чиито изпълнения са чест за всяка голяма европейска сцена. Преди две години той отново заедно с пианистката Мария Принц представи пред ценителите на „Мартенски музикални дни“ друг емблематичен песенен цикъл. Тогава те подариха на публиката „Зимен път“ от Франц Шуберт. Това бе първата среща с русенските меломани на певеца с топлия кадифен тембър и неповторимата способност да вае фрази. В момента немският баритон се намира на върха на своята кариера и е един от най-търсените изпълнители на световните сцени. За това говори фактът, че само за първите 6 месеца на 2017 г. са предвидени 60 сценични изяви в най-престижните оперни театри и концертни зали. Концертът в Русе е между два спектакъла на „Тристан и Изолда“ от Вагнер във виенската Щатсопера, а от 23 март до 15 април Матиас Гьорне ще изнесе 8 концерта във Филаделфия, Далас и Чикаго.
„Хубавата Магелона“ на Матиас Гьорне и Мария Принц за втори път се представя в България. Миналата пролет двамата артисти направиха мини турне в София и няколко града на Южна България, като тогава българския текст четеше актьорът Калин Врачански. 
Преди няколко години Матиас Гьорне представи „Хубавата Магелона“ пред взискателната публика в Санкт Петербург. На концерта в залата на Мариинския театър ученикът на Ханс-Йоахим Байер, Елизабет Шварцкопф и Дитрих Фишер-Дискау и пианистът Андрис Хьофлигер пожънаха невероятни овации. Възторжени аплодисменти приветстват изпълненията на Гьорне в Карнеги Хол в Ню Йорк или Уигмор Хол в Лондон и на много други престижни сцени. 
Специално за представянето на „Хубавата Магелона“ в Русе на 57-ото издание на „Мартенски музикални дни“ е бил поканен драматичният актьор, роден в Русе, Симеон Лютаков.