Неприятни тенденции за увеличаване на маржовете между цените на едро и дребно показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Ценовата ножица при картофите достига 100-110%, което значи, че те поскъпват два пъти от стоковата борса до магазина. 
Средната цена на едро на картофите, отчетена от ДКСБТ за миналата седмица, е 0,67 лева за кг. В същото време на магазина цените се движат между 1.00 и 1,40 лева.
Подобна е ситуацията с цените на яйцата в търговските вериги. В големите хипермаркети надценката им достига 70-80%, което е недопустимо в една пазарна икономика и говори за липса на достатъчно конкуренция, която да намали маржовете. 
От ДКСБТ съветват потребителите да се информират за цените на храните на едро, така че когато отидат да пазаруват на дребно, да могат да избeгнат необосновано високите надценки.
В първата десетдневка на март цените на едро остават стабилни, а Индексът на тържищните цени, изчисляван от ДКСБТ, се покачва символично от 1,436 на 1,439.
По-сериозни поскъпвания се отчитат при излизащите от сезон портокали и мандарини - съответно с 6,1% и 4,7%, оранжерийните домати родно производство и внос - с 2,4% и 3,3%. 
В същото време картофите поевтиняват с 5,6%, лукът - с 4,7%, а морковите - с 11,7%. Цената на оранжерийните краставици от внос пада с 22,9%, а тези родно производство - с 8,6%.