През второто тримесечие на годината жилищата в Русе поскъпват с темпове, които вече изпреварват инфлацията, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За трите месеца април-юни 2022 г. апартаментите поскъпват с 9,5 на сто, а за последните 12 месеца - с 23,3%, което е доста над Индекса на потребителските цени за същия период.
И това тримесечие има ясна разлика между новото и старото строителство, но с обратен знак. Построените преди години панелки поскъпват с внушителните 10,4%, докато цената на новите апартаменти се увеличава само с 5,9 на сто. За последните 12 месеца обаче новото строителство е качило цената с внушителните 28,6 на сто или почти една четвърт. Което строителите обясняват с поскъпването на множество суровини заради световната инфлация и конкретно на някои материали заради войната в Украйна - например на арматурното желязо. 
По изчисления на „Утро“ средната цена на жилищата през първото тримесечие според приключилите за периода сделки е средно 1595 лева на квадратен метър или 816 евро/кв.м. В офертите за продажба по сайтовете за имоти обаче цените вече масово са над 1000 евро/кв.м. Очевидно сред продавачите цари оптимизъм, че поскъпването ще продължи.
Ситуацията на международните пазари обаче не подкрепят тази вяра. Още в началото на април със затягането на финансовата политика от някои централни банки цените на суровините рязко паднаха. Така че основания за поскъпване на новото строителство вече няма, дори обратното, то следва да поевтинее. След като в цял свят започнаха да се покачват и лихвите, Европейската централна банка също си спомни, че има задача да контролира инфлацията и на две стъпки увеличи основния си лихвен процент до 1,25 пункта. Решенията на Европейската централна банка рефлектират и върху България поради това, че икономиката на страната ни е тясно свързана с европейската, а валутата ни е обвързана с еврото чрез паричен съвет и фиксиран курс. Така че в следващите месеци неминуемо ще видим повишение на лихвите по кредитите, както и затягане на условията за отпускане на нови заеми. Банките вече променят търговската си политика, касаеща сроковете, максималните размери и самоучастието при ипотечните заеми. Засега промените са само за нови кредити, но ако покачването на лихвите продължи, това скоро ще се отрази и на отпуснатите вече жилищни заеми. Човек трябва да си има едно наум, че всяко увеличение с 1% на лихвата по 30-годишен кредит го оскъпява с 30%, а месечната вноска ще се увеличи с 12-13%.