Сред жертвите на телефонните измамници вече има адвокати и адвокатски кантори. От МВР са изпратили предупреждение до Адвокатската колегия в Русе за възможни опити за измами по добре отработена схема, съобщиха оттам. 
Засега няма „ужилени“ адвокати от Русе, но някои от колегите им от страната вече са сред жертвите на телефонните измамници, които очевидно познават добре адвокатската професия. 
Те използват схема, в която се обаждат по стационарни или мобилни телефони, представяйки се за „полицай“, като използват истинските имена на действащи служители от полицейските управления в съответното населено място. Наглеците искат от адвоката да поеме правната защита на гражданин от чужда държава. След като адвокатът се съгласи, „полицаят“ го моли на път към районното управление, където е чуждестранният му клиент, да посети офис за паричен трансфер, за да изпрати определена сума на близките на задържания. Парите били необходими, за да могат те да дойдат от съответната страна и да се видят със задържания. Обещанието, което адвокатите чуват, е, че сумата за транспортни разходи ще бъде възстановена веднага на адвоката, когато пристигне в районното. След като в телефонен разговор се уточнят подробностите по конкретния случай, адвокатът изпълнява заръката на „полицая“ и превежда определената сума на посочена банкова сметка. Банковият трансфер е извършен според уговорката и исканата сума пари е постъпила в сметка на наглия измамник и тогава разговорите с „полицая“ секват. Многократните опити за връзка остават без успех.
От полицията напомнят на адвокатите, че полицията не търси съдействие от адвокати по този начин и призовават при получаване на подобно обаждане веднага да се сигнализира в най-близкото районно управление на МВР или в Адвокатската колегия.