Проблемите със забавените вече трети месец заплати на работниците в „Русенска корабостроителница Запад“ и запечатаното преди 10 дни от частен съдебен изпълнител предприятие ще бъдат обсъдени на заседание на областния съвет за тристранно сътрудничество. В срещата, която е насрочена за понеделник следобед, се очаква да участват шефът на Корабната, временният синдик и представители на КНСБ. Това стана ясно вчера, след като служителите от предприятието се срещнаха с областния управител Стефко Бурджиев, за да потърсят съдействие и изход от създалата се ситуация. Те бяха придружени от председателя на Регионалния съвет на КНСБ в Русе Боянка Димитрова и председателя на организацията на КНСБ в дружеството Христо Йорданов.
Имаме кораби в момента вдигнати на стапела, имаме кораби, готови за спуск от стапела, има кораби, които стоят по Дунава с пробойни, с включени помпи да не потънат и чакат да дойдат на ремонт в завода. Ето сега предстои вдигането на един символ на България - кораба „Радецки“, а заводът е затворен. Не може да бъде ремонтиран. Клиентите идват на крака, а ние не можем да направим нищо. Аз работя от 1978 г в това предприятие, имало е години, когато сме правили по 20 кораба на година, работили са по 1500 човека на щат към завода и още 500-600 човека подизпълнители“, сподели Йорданов.
Искаме да работим. Искаме да си вземаме заплатите. Искаме нещата да се разнищят и проблемите да се решат възможно по-скоро. Имаме клиенти, заявки, поръчки, качени кораби за ремонт, каза и Галина Стоянова, кранистка в предприятието и която вчера също участва в срещата при Бурджиев.
Надяваме се на заседанието на областния съвет за тристранно сътрудничество да присъстват представители на ръководството на дружеството. Разчитаме да дойде и синдикът, който да разясни каква е ситуацията към момента, посочи председателят на КНСБ в Русе Боянка Димитрова. Тя заяви, че те застават категорично зад работещите в предприятието, които не са получавали заплати от два месеца. Стотина са служителите, като около 40 от тях са свързани пряко в производството.
Пред областния управител работниците са изказали и опасенията си, че нарочно не ги допускат в завода, за да може тихомълком част от оборудването да бъде продадено, а друга част - нарязано на скрап и продадено.