Открито писмо в защита на директора д-р Иван Стоянов разпространи вчера Университетската болница за активно лечение /УМБАЛ/. Под него стоят подписите на 65 лекари и други медицински специалисти и 22 други служители в най-голямото здравно заведение в региона със 152-годишна история.
„Вече почти две години не спират атаките срещу болницата. Всъщност ние можем да посочим точното време, в което те започнаха - ноември, 2015 г., когато тук беше доставен съвременен апарат за ангиографии. Той ни дава възможност да лекуваме пациентите си със сърдечно-съдови проблеми с най-съвременна техника“, се казва в писмото. По-нататък се прави констатацията „Години наред тази болница е била използвана като донор в частни интереси. На нейна територия добре живяха лечебни заведения, които иначе би трябвало да са ни конкуренция“ и се посочва, че д-р Иван Стоянов се е противопоставил категорично на „тази порочна практика“.
„Атаките срещу нас продължиха и се оказахме във война, в която явно всички средства са позволени... Неочаквано беше за всички нас, които работим тук, че и ръководството на съсловната ни организация БЛС се включи в битката“, пишат още медиците от УМБАЛ. Наред с това се припомня, че „за пръв път от десетилетия тук се прави пълна промяна“ предстоящото до дни преместване на детското отделение в нови и добре оборудвани помещения, предстоящата реконструкция на Спешно отделение, изграждането на изключително модерен център за инвазивна кардиология и стабилното финансово състояния на болницата заради спиране на „някои твърде големи „течове“ от системата“.
„В никакъв случай не сме против конкуренцията - тя, казват икономистите, е гаранция за по-високо качество на работата. 140 години лекарите в този град дори и без конкуренция са давали всичко от себе си, за да утвърдят тази болница като водеща в региона, в такава, на която хората да имат доверие... Болницата не е на директора, лекарите, сестрите, акушерките, лаборантите, санитарите, техниците. Тя е наша - на русенци и на хората, които знаят, че ние ще направим всичко по силите си, за да запазим живота и здравето им. Ние не се превърнахме в търговци, но и няма да позволим да ни изтъргуват. За нас е въпрос на лична чест и професионално достойнство да устоим в тази битка, която все някога ще свърши, а ние ще трябва да продължим да работим“, се казва на финала на откритото писмо.