Бирсен Ахмедов посрещна вчера 33-ия си рожден ден, прикован на легло и без личен асистент. Младият русенец е със 100 процента инвалидност, от рождението си страда от детска церебрална парализа с куп съпътстващи заболявания. В момента семейството се издържа само от инвалидната му пенсия, която е 220 лв., тъй като бащата е напуснал работа по здравословни причини, а майка му от една година не му е личен асистент след приключване на програмата „Нови алтернативи“.
За Бирсен има балони и торта за навършването на Христовата възраст, но онова, от което наистина се нуждае, е постоянна грижа и финансова сигурност. Най-трудно е, когато се налага да се вика лекар у дома, тъй като младежът е неподвижен на легло. Семейството плаща по 40 лева на визита, отделно плаща за изследвания, които се вземат на място вкъщи. 
Майката Бахтишен разказва, че е кандидатствала пред общината по новата програма за личен асистент „Независим живот“, но там й предлагат само два, максимум три часа заплащане. 
„Два часа това са 84 лева. Кажете ми 84 лева нормална заплата ли е в днешно време? Това не е решение да му бъда личен асистент за 2 или 3 часа. Според мен тези програми трябва да бъдат разпределяни според нуждите на даденото дете или лице. Държавата не прави нищо за тези хора с увреждания, които са навършили 18 години. Трябва да се промени този закон. Не само държавата, но и обществото трябва да бъдат съпричастни към нас, да ни подкрепят, да ни разбират. Не да ни съжаляват, защото ние нямаме нужда от съжаление, а от разбиране“, споделя Бахтишен. 
От общината в Русе не крият, че е много трудно да се осигурят достатъчно часове за лични асистенти на хората с увреждания. Главният експерт в отдел „Обществено здраве“ Ани Венкова разказва, че за програмата са кандидатствали 420 потребители, измежду които е трябвало да се изберат едва 150. 
„Предният проект, който приключи миналата година - „Нови алтернативи“, беше за 8 месеца. По него бяха отпуснати близо 1 млн. лева и трябваше да бъдат обхванати 150 потребители, което позволи личните асистенти да бъдат на по-големи часове. По новия проект „Независим живот“ трябва да бъдат включени същият брой 150 потребители, но за по-дълъг период и по-малко пари. Периодът на проекта е 22 месеца, за които ни бяха отпуснати само 450 000 лева“, обясни Венкова. 
Тя допълни, че през септември общината е получила допълнителен ресурс, с който да включи още 100 нови потребители. 
„Нямаше как те да влязат на по-високи часове, а старите да останат на ниски часове, затова решихме да включим повече потребители. Реално трябваше да обхванем 250, а ние обхващаме 316 нуждаещи се. Повече потребители да ползват услугата, на едни и същи часове горе-долу, за да няма дискриминация. За нас всички случаи са тежки. В момента максимумът часове, които даваме, са 3 и 4 часа за тежкоболни, лежащо болни и самотно живеещи, които нямат близки да се грижат за тях. За всички деца до 18 години също даваме по 3 часа“, обясни Венкова. 
Общинските социални служби също смятат, че хората с увреждания над 18 години са онеправдани от системата. В момента с промяна в закона родителите на деца с увреждания до 18 години, които са с над 90 процента ТЕЛК, имат право да получават месечна помощ от 930 лева. След навършване на пълнолетие те са изоставени сами на себе си. Според експерти е редно да получават поне една минимална работна заплата, за да могат да посрещат елементарните си нужди.