Музейните служителки Димитрина М. на 49 години, колежката й Татяна Й. на 48 години и 60-годишният бивш военен Тошко С. застанаха вчера пред Русенския окръжен съд за кражбата на експонати от Музея на Освободителната война в Бяла. Както „Утро“ писа, тримата са действали организирано, като от фондовете на музея от началото на 2008 г. до 3 октомври 2013-а е било изнесено културно-историческо наследство на обща стойност 467 334 лева.
Процесът тръгна с искане на защитата на подсъдимите за отвод на председателя на съдебния състав и на прокурора. Поискано бе делото да бъде върнато на държавното обвинение заради множество груби процесуални нарушения. Съществено нарушение било, че в обвинителния акт липсвали конкретни дати, какво точно и кога е било откраднато. Някои текстове в експертизите били на руски и английски, а нямало превод. Процесът бил разделен на 4 и отделни дела се гледали освен в Русе, в съдилища във Варна, Велико Търново и Плевен. Бившият военен заяви, че му били нарушени гражданските права, тъй като бил болен от рак и му предстои трансплантация на черен дроб. Бил е на лечение във ВМА, а трябвало точно тогава да се яви в Русенската прокуратура, за да му бъде връчен обвинителният акт. Той така и не успял да се яви на определения ден и час в Русе, а незнайно по какви причини бил закаран в Софийския централен затвор, където прокурорът му връчил обвинението. Димитрина М. също се оплака, че й били нарушени гражданските права, тъй като била изведена от дома си посред нощ, болна, гола и боса, за да я отведат в местното полицейско управление.
След като от държавното обвинение аргументирано отговориха на всички обвинения, стана ясно, че няма процесуални нарушения. Съдът и прокуратурата отказаха да си направят отвод и делото най-после тръгна с прочитане на обвинителния акт. Преди това обаче на съда бяха представени нови доказателства към събраните вече в 5 тома материали за престъпната дейност на тримата подсъдими - копия от инвентарната книга на музея.
Димитрина М. е била назначена като чистачка в музея през 2002 година. Единствено и само тя се е грижила за музейната сбирка до 2004 година, като е съвместявала няколко дейности. Освен чистачка, тя е била уредник и екскурзовод, става ясно от обвинителния акт. По-късно е била преназначена като специалист по опазване на паметниците на културата и е имала достъп до всички експонати. Татяна Й. е уредник в музея от 2004-а и също е имала достъп до всички помещения в музея, включително и до хранилището. Едва през 2008 година е подписала длъжностната си характеристика, където е посочено, че трябва да извършва периодични инвентаризации на ценните експонати. Само те двете са знаели паролите за СОТ-устройството на музея. През 2010 година били монтирани камери за видеонаблюдение, някои от тях насочени към входа. Сградата се отвряла, само когато имало посетители и когато назначената с договор от общината чистачка трябвало да почисти.
Бившият военен Тошко С. имал интерес към събитията от Руско-турската освободителна война, както и към всичко свързано с този исторически период. Покрай това познавал руснаци със същите интереси, които колекционирали оръжия и се занимавали с възстановки. Тошко посетил музея в Бяла и направил снимки на ценните експонати през 2008-а. При следващо посещение той предложил на Димитрина и Татяна срещу заплащане да му съдействат в престъпния план - да получи ценни музейни експонати, а на тяхно място да поставят фалшиви.
Така започнали честите визити на Тошко в музея в Бяла, като двете дами му осигурили пълен достъп до всички експонати и помещения. Войнишките униформи били подменени със специално ушити копия по поръчка на бившия военен, но от евтини платове с ниско качество. Така били подменени всички войнишки дрехи и аксесоари. Имало обаче и откраднати експонати, мястото на което останало празно.
Първо чистачката на музея забелязала, че облеклата на манекените са по-различни. Видяла празните места на липсващите експонати и съобщила на Татяна и Димитрина. След като се убедили, че действително има липси, двете започнали взаимно да се обвиняват.
Липсата на голям брой експонати в музея била установена след проверка на 12 септември 2013 година от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата.
Делото продължи след редакционното приключване на броя.