Въртящото се от 10 години дело за трима служители на КАТ, обвинени във вземане на подкупи от румънски шофьор, навлезе във второто си десетилетие и продължава догодина.
През септември 2011 година 56-годишният тогава катаджия Пламен Б.И. и колегата му Румен Р.Б., на 48 г., спрели лека кола с румънски номера на изхода за Разград и поискали от шофьора пари за „почерпка“, за да си затворят очите за извършено от него нарушение. Мъжът дал 20 евро и продължил, но след няколко дни бил спрян на същото място от Пламен и новото спестяване на санкция му струвало 100 леи /45 лева по тогавашния курс/. След още няколко дни друг катаджия, 42-годишният Николай К.И., спрял същия румънец на изхода за Бяла и също му взел 100 леи, за да не му напише фиш за превишена скорост. Накрая рекетираният румънец подал сигнал в дирекцията на МВР в Русе, като в сигнала си посочил имената на още 10 служители на КАТ, които действали по същия начин. Тогава неофициално беше казано, че подозрително често санкционираният румънецът бил поставено лице и със знанието на високите етажи на полицията в двете държави нарочно правел нарушения при вида на униформени в Русе, за да ги изобличи в корупция. 
Така през февруари 2012 година всичките 13 униформени бяха уволнени за искане на подкупи и предадени на прокуратурата. След много съдебни заседания Апелативният съд оневини 10 от тях. Делото срещу Пламен, Румен и Николай обаче продължи и на 14 юли т.г. Окръжният съд в Русе постанови 2 години затвор с три години изпитателен срок за първия и по 1 година условно със същия изпитателен срок за останалите двама.
Адвокатите обжалваха присъдите в Апелативния съд и делото бе насрочено за понеделник. Междувременно е постъпила молба от защитник, в която се изразява невъзможност за явяването му в съдебно заседание поради явяване по друго дело. По тази причина съдебният състав отложи разглеждане на делото за 7 февруари.