Учениците от Математическата гимназия „Баба Тонка“ вече ще имат достъп до най-новите образователни технологии в сферата на природните науки, след като вчера официално бе открит нов биохимичен лабораторен център. Общата инвестиция в модерния център е 80 000 лева, като 60 000 са дарени от фондация „Америка за България, а останалите над 20 000 лв. са дарения от родители, училищно настоятелство и бивши възпитаници, поясни директорът на училището Митко Кунчев.  
Математическата гимназия участва в конкурс „Училища на бъдещето“ на фондацията, като успя да се нареди сред победители и получи средства за реализирането на проекта. Високотехнологичният кабинет, който е разположен на първия етаж в гимназията, бе изграден за 6 месеца. Бяха подменени подовите настилки, електроинсталацията, таваните. Закупени са и ново лабораторно оборудване, микроскопи, оборудване за използване на информационна и комуникационна техника, а кабинетът вече отговаря на всички съвременни изисквания за обучение. Той позволява цифровизация на данните от всички изследвания и проекти и дава възможност за видеовръзка с други училища в страната. Така преподавателите и учениците вече правят планове за общи видеоуроци и съвместни проекти в реално време със своите колеги и връстници от Математическата гимназия във Варна, където има подобен център по природни науки, създаден по програма „Училища на бъдещето“ на фондация „Америка за България“. През тази година предстои да бъдат открити общо 23 високотехнологични кабинети. По време на откриването на модерния биохимичен лабораторен център бяха направени няколко демонстрации, които показаха възможностите му.
Математическата гимназия в Русе е сред 16-те училища в страната, което може да се похвали със специалната длъжност - заместник-директор по образователни технологии. В България има общо 20 такива специалисти и всички те са обучени по програми на фондация „Америка за България“ в Колумбийския университет. Основната им задача е да се грижат за правилната инвестиция и приложение на най-модерните технологии в образователния процес, като по този начин допринасят за значително повишаване на резултатите на учениците и подобряване на средата в техните училища.