Ветеран на БРП потъна в лиман Запад пред  работилницата на параходството. 52-годишният „Панайот Волов“, който от години се ползва за маневрен кораб, е оставен за поправка, но вместо това го очаква нарязване за скрап.
Най-старият тласкач на параходството е закотвен пред работилницата в очакване на подходящо за ремонт време. В началото на февруари обаче по Дунав тръгна голям ледоход, който на 9-и скова реката в Русе. Тогава в лимана се образувал близо 45 см лед, който е направил пробойна в кърмата на тласкача и тя е опряла в дъното само за няколко часа, смятат запознати с инцидента. Отряд на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ опитва да изпомпи водата, която нахлува на борда на тласкача. В това време обаче стоманените въжета, с които корабът е задържан за кнехтовете на съседна секция, се опъват до скъсване и се разнася заплашително скърцане. За живота на моряците и спасителите настъпва реална опасност и това, заедно с факта, че изпомпваната от кораба вода е по-малко от нахлуващата, води до прекратяване на операцията.
Тогава се вижда, че от танковете започва да излиза газьол. Спасителите насочват силите си към обиране на нафтата от водата. След като тя е прибрана, са поставени бонови заграждения около тласкача, за да спират разпространението на нефтените остатъци в лимана и респективно към реката.
Индицентът е запазен в тайна както от БРП, така и от пожарната, но бе надушен от рибари, които усетили миризмата на нафта и видели боновите заграждания, след което подадоха сигнал в „Утро“. 
Вчера изпълнителният директор на БРП Драгомир Кочанов не бе открит за коментар, но шефът на „Речен надзор“ към „Морска администрация“ Иван Жеков потвърди сигнала. 
В момента нивото на реката се покачва и изваждането на „Панайот Волов“ е невъзможно. То най-вероятно ще бъде направено през лятото, когато нивото на Дунав ще спадне и ще може да се работи спокойно и безопасно.