След като загубих радостта на живота си, вече имам една цел - да затворя болницата в Русе. Това заяви в писмо до русенски сайт Силвия Димитрова от Русе, която обвинява Университетската болница в бездушие, некомпетентност, грубост и в крайна сметка за трагично ранната смърт на 18-годишната си дъщеря Стефани. 
Аз нямам повече какво да губя. Загубих всичко, което имах, но искам да помогна повече да не страдат хора като мен, да не се погубват деца заради некадърността на лекарите, пише Силвия Димитрова.
Покъртителният разказ за нейното и на детето й ходене по мъките се разпространи като огън в барутна фабрика в сайтове и социални мрежи и до вчера беше прочетен близо 200 000 пъти. Това предизвика извънредна пресконференция на ръководството на болницата, което пожела да даде своята позиция по случая. Университетската болница в Русе е едно от най-големите лечебни заведения в страната и обслужва пациенти от няколко области. Всеки ден тук се лекуват различни тежки заболявания и се спасява животът на десетки хора. За жалост не всички болести са лечими и някои пациенти умират, но нашата цел е да окажем максимална помощ на болните по медицинските правила, но в много случаи при тежките заболявания изходът е непредсказуем. За съжаление обаче често всеки смъртен случай в болница се определя като лекарска грешка. Затова сега ще изнесем цялата истина около смъртта на 18-годишната Стефани Димитрова, за която от събота вечерта в социалните мрежи се появи невярна информация, и то 4 месеца след нейната смърт. Това каза  изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Иван Стоянов.
Стефани е постъпила в болницата на 17 октомври 2016 година в 21.09 часа с оплакване от болки в епигастриума /горната част на корема - б.р./, анемичен синдром и хемоглобин 48. Настанена е веднага в Трето вътрешно отделение, където на следващия ден е направена гастроскопия, при която се установява хронична кръвозагуба. Взет е материал за изследване, което се прави за 7 работни дни. През това време са правени кръвопреливания, но на 24 октомври се установява, че кървенето продължава, независимо че хемоглобинът е вдигнат до над 100. Стефани е преведена в ИХО, където се взема нов материал за хистологично изследване, тъй като първото изследване показва туморни клетки в организма. Следващият резултат от хистологията излиза на 28 октомври, ден преди смъртта на детето, и той показва рак на стомаха в четвърти стадий. На 29 октомври момичето умира. Толкова младо момиче да почине от рак на стомаха е много рядък случай. Ние като хора съжаляваме за това, но като лекари сме спазили всички алгоритми за лечението му, заяви началникът на Хирургичното отделение д-р Симеон Симеонов. 
Майката на Стефани отказа аутопсия, но в такива случаи тя е задължителна по Закона за лечебните заведения, посочи началникът на Съдебна медицина д-р Пламен Димитров. Точно при нея е доказано, че смъртта е настъпила от рак на стомаха, вследствие на който метастази са обхванали белия дроб и се е стигнало до сърдечна недостатъчност.
С трагедията никога не се свиква, тя променя съдби и живот, затова реакцията на майката в социалните мрежи 4 месеца след смъртта на дъщеря й е такава. В отделението по интензивна хирургия не е отказвана информация на близките на Стефани през шестте дни на нейния престой. Карциномните болки от метастази в прешлените са много големи и за облекчаване на състоянието й давахме морфин, посочи началникът на ИХО д-р Лидия Стефанова. Тя обясни, че един такъв напреднал злокачествен рак има развитие поне от една до десет години, но близките на Стефани са търсили помощ при различни лекари в доболничната помощ, а не са искали хоспитализация в болницата. Същото потвърди и д-р Симеонов, като уточни, че по време на абитуриентския бал на Стефани през май тя е получила болки в стомаха, идвала е в Приемно отделение на УМБАЛ, но е отказала да постъпи на лечение, където изследванията още тогава биха определили точната диагноза, за да започне лечение. По негови данни смъртността в хирургията на болницата за миналата година е била около 4% - колкото във всички други болници.