Русенската машиностроителна фирма „Спарки“ все повече се превръща в заложник на други фирми от групата, които се намират в меко казано трудно финансово положение. Както „Утро“ писа, през декември русенската компания, която все още дължи над 15 милиона лева на банки, стана и поръчител на три кредита за общо 9 млн. евро на други две фирми от „Спарки Груп“ - „Спарки Елтос“ /Ловеч/ и „Спарки Трейдинг“. Най-големият кредит бе на „Спарки Елтос“ към Българската банка за развитие - 7,5 млн. евро. 938 817.99 евро бе остатъкът по кредит на „Спарки Трейдинг“ към Първа инвестиционна банка. На същата финансова институция 764 057.59 евро дължи и „Спарки Елтос“.
Сега обаче става ясно, че това далеч не е достатъчно. Българската банка за развитие е поискала допълнителни обезпечения. За 29 март е насрочено ново Общо събрание на акционерите на „Спарки“, които да разрешат особен залог на търговското предприятие като обезпечение по кредит от ББР към „Спарки Трейдинг“ ЕООД в размер на 2 млн. евро. Кредитът е с падеж 30 ноември 2017 г. Лихвата е едномесечен EURIBOR + 4,8%, но не по-малко от 4,8%.
Основните акционери в „Спарки“ АД са „Спарки груп“ АД с дял от 76,89% и УПФ „Бъдеще“ с 6,99%. „Спарки Трейдинг“ ЕООД пък е 100% собственост на „Спарки Елтос“ АД. С поредица от обезпечения и поръчителства всички дружества от групата на „Спарки“ вече са оплетени и взаимозависими. А от тях русенската фирма, която съвсем не е в най-цветущо финансово здраве, определено изглежда най-добре. Към момента в нея работят близо 500 човека.
„Спарки“ - Русе завърши миналата година с печалба, макар и минимална - 386 хил. лева. А последният консолидиран отчет на „Спарки Елтос“ АД, който е за деветмесечието на 2016 г., показа загуба от 8,5 млн. лв. и общи задължения от близо 68 млн. лева. През есента ловешкото предприятие спря работа за месец и половина, а работниците му вдигаха протести за забавени заплати. Сега след получаване на кредита те вече се изплащат, но бъдещето остава не съвсем ясно. На 20 февруари 2017 г. Управителният съвет на „Спарки Елтос“ АД е гласувал за тройно увеличение на капитала от сегашните 16,7 млн. акции до 50,2 млн. акции с издаването на нови до 33,5 млн. акции. Това обаче не означава, че в групата ще влязат свежи пари, най-вероятно основният акционер „Спарки Груп“ ще трансформира свои вземания в акции с мостов кредит, без да даде и един лев. А оборотните кредити от ББР за „Спарки Елтос“ АД и „Спарки Трейдинг“ АД са осигурени до края на годината и ако не бъдат рефинансирани, дружествата може да изпитат ликвидни проблеми. При всички случаи „Спарки Елтос“ АД и „Спарки“ - Русе, както и „Спарки Груп“ АД ще са с обща съдба.