Финландската компания за мобилни телефони „Нокиа“ представи чисто новия модел на емблематичните телефони 3310, които се завърнаха в производство след повече от десетилетие.

Оригиналният телефон, известен със своята здравина, издръжливост на батерията и простота, ще запази някои от познатите вече качества, но ще предлага и възможността за сърфиране в интернет. Новата версия ще възроди и други обичани легенди на 90-те, като играта „Снейк“ и редица култови рингтонове, познати от ранните модели на марката.

„Телефонът ще позволява разговори по 22 часа – десет пъти повече от оригинала“, заяви Арто Нумела, ръководител на финландската компания HMD Global, която ще произвежда телефона с лиценза на „Нокиа“.

Пуснат в продажба за първи път през 2000 г., оригиналният телефон 3310 се продава в над 120 млн. копия, преди да бъде спрян от производство през 2005 г. С това той става най-добре продаваният апарат в света.

Освен възраждането на легендарния модел, от HMD Global пускат на пазара и три смартфона с марката „Нокиа“ - Нокиа 3, Нокиа 5 и Нокиа 6, което според анализатори е умел ход да се възроди финландската марка, загубила популярност в ерата на новите комуникационни услуги.

Компанията е един от най-големите производители на мобилни телефони в периода 1998-2011 година. След това обаче е засенчена от успеха на южнокорейската „Самсунг“, заради невъзможността си да отговори на разрастващия се пазар на смартфони.