„Ла-ла Ленд“ обра Оскарите на 89-ата церемония по връчването на престижните отличия на Американската филмова академия в „Долби тиътър“ в Лос Анджелис.

Деймиън Шазел грабна Оскар за режисурата на "Ла-ла Ленд". Лентата взе Оскар за песен към филм в тежка конкуренция със самия себе си - "City of Stars" побеждава "Audition" от същия мюзикъл. Взе Оскар за операторското майсторство на Линус Сандгрен, както и за сценография. За играта си в мюзикъла Ема Стоун взе Оскар за водеща женска роля.

Това е една от многото очаквани награди, които "Ла-ла Ленд" грабна на 89-ата церемония по връчването на престижните филмови отличия в „Долби тиътър“ в Лос Анджелис.

"Ла-ла Ленд" взе Оскар за песен към филм в тежка конкуренция със самия себе си - City of Stars побеждава Audition от същия мюзикъл. Лентата също взе Оскар за операторското майсторство на Линус Сандгрен, както и за сценография. /БГНЕС

Голямата награда на вечерта обаче отиде другаде – Оскар за най-добър филм на годината взе "Лунна светлина". Лентата взе Оскар и за адаптиран сценарий.

"Сляпата Вайша" на българина Теодор Ушев не можа да вземе „Оскар“ в категорията „Най-добър късометражен анимационен филм“. На 89-ата церемония по връчването на наградите на Американската филмова академия победител в тази категория стана „Свирчо“ на Пискар – основен конкурент на „Сляпата Вяйша“. Другите номинации в тази категория бяха Време назаем“ , "Крушов сайдер и цигари" и "Перла".

Първият Оскар - за поддържаща мъжка роля взе Махершала Али за ролята му в "Лунна светлина" на режисьора Бари Дженкинс.

Виола Дейвис бе отличена с Оскар за поддържаща женска роля във филма на Дензъл Уошингтън "Прегради".

За най-добър документален филм бе отличен "О Джей: Произведено в Америка". Това е най-дългият номиниран филм в историята на наградите "Оскар" - лентата е цели 7 часа и 47 минути.

Оскар за чуждоезичен филм взе "Търговският пътник" на иранския режисьор Асгар Фархади. Това е втори Оскар за Фархади, който не присъства на церемонията в знак на протест срещу затегнатия граничен контрол и опита на президента Доналд Тръмп да спре достъпа на граждани от 8 предимно мюсюлмански държави в САЩ.

"Първи контакт" на Дени Вилньов взе наградата за звуков монтаж, а "Възражение по съвест" - за звук. "Отряд самоубийци" взе Оскар за грим и прически, а "Фантастични животни и къде да ги намерим" бе отличен за костюми.

Раздаването на Оскарите продължава, очаква се най-много статуетки да грабне мюзикълът „Ла Ла Ленд“.