Колоритен имен ден ще отпразнува танцовото училище „Кукери“, съобщи за „Утро“ неговият създател и художествен ръководител Цецко Колев. По традиция танцьорите празнуват в деня, когато според българските традиции кукерските карнавални обичаи завладяват пространството. Това става на Сирни заговезни - празник, известен още като Деня на прошката, тази година той ще бъде отбелязан в неделя. 
Русенските „Кукери“ ще се съберат днес в навечерието на Сирни заговезни в салоните на хотел „Рига“. Те са поканили над 350 от своите активни членове и гости от страната. От танцовото училище подсказват, че не е задължително всички участници в празника да си изработват кукерски маски - достатъчно е да дойдат с доброто си настроение и с готовност за много и разнообразни танци. 
Поради „опасната близост“ по време на русенския празник с карнавала в Рио, ние ще направим дефиле на различните танцови школи, каза Цецко Колев. Танцьорите от „Кукери“ ще се представят с оригинални фолклорни костюми на далечни държави като Япония, Мексико, Перу  Германия, Индия, Грузия, Испания, Филипините, Египет и много други. За музикалната част са ангажирани два оркестъра и DJ, които няма да оставят на мира до късно през нощта присъстващите, увери Колев. Освен това на Сирни заговезни ще си поискаме прошка и ще се забавляваме с обичая „хамкане“, както повелява традицията, добави той. 
През тази година фолклорна група „Кукери“ ще отбележи и 35 години от създаването си. За това време танцьорите са изнесли хиляди концерти и участия в страната и в още 33 държави по света. Само през изминалата година те записаха в биографията си 60 концерта в чужбина. Като при това за всичките тези 35 години те не са получили нито лев като помощи или дарения. Затова пък те самите обичат да правят подаръци. Такъв подарък ще бъде и безплатният за русенци концерт, с който на 11 май в Голямата зала на Доходното здание ще отпразнуват 35-ата си годишнина.