В атинския апелативен съд започва съдебният процес за сделката между гръцкия телеком ОТЕ и германската компания „Сименс” от 1997 година, разглеждана като „най-големия корупционен скандал” в историята на Гърция.

Подсъдимите са обвинени в плащане на подкупи в размер на „милиони евро”. Средствата от тайните фондове на германския гигант са били за гръцки официални представители.

Делото трябваше да стартира през юли м.г., но беше отложено, защото документите по делото не бяха преведени на немски, за да могат германските подсъдими да се запознаят с тях. Това предизвика огромно обществено недоволство в Гърция, защото процесът се точи от 10 години.

Подсъдими са 64 лица – гръцки и германски граждани. Според гръцките медии някои от подсъдимите може да получат и доживотен затвор, ако бъдат осъдени.

Предмет на делото е спорът за договор, сключен през 1997 година между ОТЕ, тогава държавна собственост, и „Сименс”. Договорът е бил за доставка на оборудване за модернизиране на технологичната инфраструктура на гръцкия телеком за нуждите на олимпиадата в Атина през 2004 година.

Според обвинителния акт германската компания е изплатила огромни подкупи на високопоставени гръцки държавни служители.