26-годишният Виктор Черкашин, който в понеделник уби майка си, ще бъде принудително настанен в психиатричното отделение на специализираната болница към затвора в Ловеч. Това реши Окръжният съд в Русе по искане на прокуратурата и защитата на младия наркоман. Вчера Виктор застана пред магистратите и хладнокръвно заяви, че няма никакви претенции към съда и че е съгласен с всички решения.
Съвсем спокойно и без следа от разкаяние Черкашин каза: „Изкефих се, като ударих майка с чук по главата“. Той е убеден, че майка му и баща му не са негови биологични родители, защото те искали да се отърват от него, като два пъти го настанявали за лечение в русенската психиатрична болница. Докато говореше за мотивите за убийството на родната си майка, той я наричаше „лелка“, „тази“, „госпожа“. 
„Те не знаят, че аз знам, че те не са ми родители, и затова ме тормозеха така от много време. Като отворя хладилника и ме следят. Започнах да се побърквам, Преди няколко месеца започнх да откачам“, каза пред съда Виктор.
Вечерта преди престъплението в дома им позвънил негов приятел, който си бил заложил таксито и го помолил да нощува у тях. Виктор го приел в стаята си. През нощта майка му се спънала в маратонките на госта в коридора и казала на сина си да го изгони. Виктор се противопоставил. Тогава майка му извикала полиция, стана ясно от показанията на майцеубиеца пред съда. Полицаите съставили протокол и предупредили Виктор. В деня на убийството, когато Черкашин се прибрал, вратата на двора била заключена. Това много го подразнило и още веднъж затвърдило усещането му, че е нежелан. Затова прескочил оградата и взел чук от гаража. Намерил отворена врата на къщата, влязъл и стоварил чука върху главата на майка си. Направих го напълно механично, не съм имал възможност да осмисля, каза още Виктор.
Виктор няма никаква критичност към извършеното, смятат вещите лица. Той е с психично и поведенческо разстройство със синдром на зависимост от наркотични вещества. Кръвната му проба е показала, че е употребил амфетамин и марихуана. Назначената психиатрична експертиза ще установи дали безумните му психози се дължат на коктейла от дрога, който той системно е вземал, дали поведението му се дължи на защитна реакция или е симулация.
Според прокуратурата, случаят е особено специфичен и сложен. На Виктор му предстоят поредица от изследвания от съдебни психиатри. Ще бъде изготвена експертиза, за която съдът постанови максималния срок от 30 дни.