Където силата има право, правото е безсилно. Това послание от популярните късметчета, които се сервират в много заведения заедно с кафето, е впечатлило изключително дълбоко Виктор Черкашин, който около 17 часа в понеделник от наркоман с тежка зависимост се превърна в жесток убиец, 
при това на собствената си майка Лилия. Кръвопролитието стана в семейния дом на ул.“Солун“ точно срещу входа на военната автошкола. Сентенцията за правото и силата е част от публикуваните снимки в профила на Черкашин във Фейсбук. Други цитати там няма, албумите са изпъстрени предимно с татуси и това е обяснимо - младият мъж се е занимавал с татуировки и това е било не само начин за изкарване на някакви доходи, а и страст.
Майцеубиецът Виктор Черкашин е задържан от полицията малко преди полунощ в понеделник в дома на негова приятелка в квартала. Той е вкаран в ареста за 72 часа и е направил пълни самопризнания за зверското убийство на 63-годишната си майка Лилия. Тепърва Окръжна прокуратура ще внесе искане в съда за постоянно задържане в ареста по обвинение за умишлено убийство с особена жестокост и по особено мъчителен начин.
Както подсказва и фамилията му, младият мъж е наполовина руснак по бащина линия. Майка му от години работела в туристическото градче Молфета на Адриатическото крайбрежие в Южна Италия, провинция Бари. Според съседи 62-годишната Лилия е избрала чуждата страна, за да помага на семейството си. Неотдавна се прибрала да си почине в родния град, преди да поеме отново на гурбет. Съпругът й Андрей е пенсиониран работник от „Оргахим“, а по-големият им син също работи в чужбина.
„Още преди година Андрей подаде сигнал в полицията, че синът му Виктор се дрогира и постоянно вдига скандали за пари. Впоследствие той бе откаран на лечение в Психото, но без резултат и разправиите в къщата не стихнаха. През лятото момчето изчезна, а после се разбра, че работел нещо по Черноморието. В къщата на Андрей обаче беше тихо, защото и големият му син Найден изкарва прехраната си в чужбина. Иначе Виктор правеше татуировки, но явно парите не му стигаха и постоянно искаше от баща си, а откакто майка му се върна в отпуск, започна да я тормози всеки ден за пари, разказаха вчера пред „Утро“ съседи на сем.Черкашини
„Виктор е лекуван при нас два пъти по един месец миналата година“, потвърди управителят на Областния диспансер за психични болести д-р Теменужка Матева. Той бил довеждан в лечебното заведение принудително от полицията след жалби от родителите му, че вдига скандали и ги заплашва с побой. 
„Престоят му обаче бе много труден, тъй като Виктор настояваше да бъде изписан, защото сме му нарушавали правата на свободен гражданин и щял да ни съди в Международния съд в Хага. Така ние бяхме принудени да го пускаме, преди да е излекуван и той продължаваше да се дрогира. Затова извършеното от него зверско убийство на клетата му майка не ме учудва“, посочи д-р Матева. 
Че Виктор Черкашин е бил индивидуалист и бунтар, личи и от посланията му във Фейсбук. „Когато слънцето изгрее, преследвам мечтите си, когато слънцето залязва, живея като звяр“, сочи един от постовете му /в свободен превод от английски/. И още нещо - вече написано на български, макар и с латински букви и без никаква грижа за граматиката: „Живееме на бързи обороти... Животът ни притиска, машината работи“.
Жертвата Лилия също е била много активна в социалната мрежа. От постовете й личи, че е била силно разтревожена от разпространението и пораженията от наркоманията. По зловеща ирония на съдбата часове преди да загине от ръката на детето си, Лилия е пуснала новите условия за пенсиониране. Пенсиониране, което тя няма да дочака.

Фалшива тревога

Напоените с кръв носни кърпи, открити на ул.“Солун“ 3, през пет къщи от номер 13, където стана убийството, нямат нищо общо с престъплението. Това стана ясно вчера. В понеделник в ранния следобед на вървяща по тротоара жена й прилошало, паднала на плочките и си счупила носа. До идване на линейката тя си попивала кръвта с кърпичките, които после останали на мястото на падането и подвели полицаите, че са част от уликите за тежкото престъпление в съседство и затова бяха оградени със сигнална полицейска лента като веществени доказателства.