19-годишният Йоан Матев е задържан за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г. Към момента на убийството Матев е бил на 17 г. Това съобщиха на пресконференция от прокуратурата, предаде репортер на БГНЕС.

Йоан Матев е студент по право, но в момента на убийството в бил ученик. Повдигнато му е обвинение и е задържан за 72 часа, но ще бъде поискано постоянното му задържане от съда.

Емилия Русинова, градски прокурор на София заяви, че за разкриване на убийството са проверени над 400 лица. „По делото са приложени всички способи, предвидени в нашия Наказателно-процесуален кодекс за събиране на годни доказателства“, отбеляза тя.

Сериозен тласък на разследването дало това, че вчера разследващият екип е успял да разпита свидетел. „Той не само потвърди основната версия и нашето подозрение за това кой е извършителят, но и посочи къде се намира ножът, с който е извършено убийството“, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Снощи в късните часове, служители на СДВР са установили, че на посоченото място има нож. Той е иззет и изпратен за ДНК експертиза.

Йоан Матев влязъл в полезрението на полицията преди 5-6 месеца, каза директорът на СДВР Младен Маринов. Помощ на разследващите оказала и експертиза за ръста по видеозапис и бил намален кръгът на търсените. Засега мотивът за убийството, според разследващите, е грабеж.

БГНЕС припомня, че Георги Игнатов беше намерен убит с нож на 2 юни 2015 година на пейка в Борисовата градина. Камери в района заснеха как от мястото се опитва да избяга младо момче. Дълго време полицията се опитваше да намери извършителя. Кадрите дори бяха изпратени в чужбина за обработка.