44 събития ще произведат над 600 впечатляващи музиканти от над 17 държави. Това е възможно най-лаконичната характеристика на 57-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който започва на 10 март. Това е най-важното събитие за културния живот на Русе, каза вчера на пресконференция кметът Пламен Стоилов. И отправи специални поздравления към директора на фестивала Ива Чавдарова за успешните преговори със солистите на Чикагската филхармония, които ще направят концерта „Джазът среща класиката“ на 24 март заедно с Русенска филхармония и Биг Бенд Русе. Ще дирижира тромпетистът Орбърт Дейвис, който ще бъде и един от солистите заедно с пианиста Любомир Денев и кавалджията Теодосий Спасов. 
Откриването на фестивала е поверено на Софийска филхармония, като солист ще бъде талантливият русенец Светлин Русев. Виртуозът ще участва в още един концерт, а освен това ще разкаже на децата удивителната история на своята цигулка „Кампоселиче“, произведена през 1710 г. от майстор Антонио Страдивари. Сред специалните събития на музикалните празници се очаква да бъдат вечерите на чешкия квартет „Кларинет фактори“, саксофонният квартет „Сигнум“, които тази година водят Акордеонист номер 1 - литовеца Мартинас Левицкис, който живее в Лондон и за първи път гостува в България.
Премиерна за страната ще бъде и оперната постановка „Кавалерът на розата“ - тя вече се репетира в Русенска опера под ръководството на режисьорката Вера Немирова. Пак за първи път именитият ансамбъл „Московски солисти“, създаден преди 25 години от магьосника на виолата Юрий Башмет, ще свири с български музиканти - в единия от двата концерта на московчани ще солира клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров. Друго дуо, струнно - на Минчо и Николай Минчеви, вече привлича погледите на меломаните. А ценителите предвкусват поредната порция висока наслада от гостуването на най-търсения в момента баритон в света - Матиас Гьорне, който ще представи вокалния цикъл „Хубавата Магелона“ заедно с пианистката Мария Принц и  актьора Симеон Лютаков. Рецитали на двама известни далеч зад граница русенци - Мариета Петкова и Евгени Божанов, на Росен Идеалов и Георгита Бояджиева-Николова, отбелязването на 70-годишнината на детско-девическия хор „Дунавски вълни“ с концерт, и много други изяви ще направят вълнуващи и запомнящи се дните на фестивала. 
За закриването на 26 март в Русе ще се съберат 69 музиканти - 20 от чужбина, други от София, Пловдив, Варна и от Русе, които са свързани с русенското Музикално училище. Те ще съставят Фестивалния оркестър и ще оцветят закриването на „Мартенски музикални дни“ не само с майсторството си, но и с неподражаемата емоция, която носят в себе си нашите възпитаници, каза директорката на Училището по изкуствата Мария Дуканова. Специално за третото събиране на Фестивалния оркестър /първото беше преди 7 години, второто - преди две/ ще дойдат инструменталисти от САЩ, Аржентина, Сингапур, Бразилия, Кувейт, Англия, Германия, Турция, Египет, Словения, ЮАР и Испания, посочи Дуканова. 
Интересни са и събитията, съпътстващи основната програма на ММД - концерти за деца, изложби, майсторски класове. Един от основните спонсори на фестивала, ОББ, ще зарадва почитателите на изкуството, като подреди във фоайето на Доходното здание изложба с платна на известни български майстори. Това са картини, които са открити в сгради, които нашата банка е купувала, а също и подарявани на нашия директор, обясниха от ОББ. И посочиха, че гостите на фестивала ще видят творби на русенците Кирил Станчев, Никифор Цонев, Марко Монев, Йордан Кисьов и Антоний Софев, но също и рядко показвани картини на майстори като Златю Бояджиев, Никола Танев, Радомир Мандов, Златка Дъбова, Борислав Стоев, Христо Каварналиев и други.