В продължение на четири години след напускането на ЕС Великобритания ще има финансово участие във формирането на европейския бюджет, съобщава британският в. „Дейли телеграф“.

Според източник на изданието „Европейската комисия иска от Обединеното кралство да изпълнява финансовите си ангажименти и след излизането си (от ЕС) през 2019 г. до 2023 г.“. Лондон ще трябва да плаща т. нар. „сметка за Брекзит“ в размер на 60 млрд. евро до сключването на ново споразумение за търговски отношения с Брюксел.

По-рано британски медии съобщиха, че в момента главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барне работи върху това споразумението между Брюксел и Лондон да включва погасяването на оставащите ангажименти в размер на 50 до 60 млрд. евро по изплащането на пенсии на британци в Европа, предоставяне на гаранции по кредити и покритие на други нужди.

Окончателният размер на тази сума ще стане основна тема на преговорите между ЕС и Великобритания, след като британският премиер Тереза Мей активира Член 50 от Лисабонския договор, който предвижда процеса по Брекзит.