Десетдневка „Пътят към свободата“ започна в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“. Началото бе поставено с тържествено почитане паметта на Васил Левски, което събра гимназисти, преподаватели и родители на 19 февруари пред Паметника на свободата. Ученици рецитираха стихове за Апостола и поднесоха цветя пред паметника. Членове на клуб „Съвременник-2004“ с ръководител Татяна Нахабедян подаряваха на минувачите стикери с мисли на Апостола. В дните преди паметната дата гимназисти рисуваха портрети на Дякона, участваха във викторина за революционния му път, проведоха традиционното състезание Лъвски скок и Парад на купите и флаговете. Победител в него стана Меги Стоянова от 10 Б клас. 
На тържество в петък директорката на училището инж.Диана Иванова награди отличилите се ученици. А рецитал с творби за Васил Левски постави началото на създаването на най-дългото есе за Апостола. С него гимназистите ще участват в литературен конкурс.
Десетдневката „Пътят към свободата“, която ще бъде наситена и с други родолюбиви и патриотични събития, завършва с тържество за националния празник Трети март.