Някои „руски държавни институции“ се оказаха замесени в опита за преврат по време на парламентарните избори в Черна гора миналия октомври.

Това заяви по Първи канал (TV Prva) на черногорската телевизия специалният прокурор на западнобалканската държава Миливое Катнич.

Тези изводи се основат на показанията на задържаните и данните от техните разговори, каза той.

Интервюто на черногорския прокурор засега не е в открит достъп, но в момента го подготвят за публикуване порталите на черногорската национална телевизия RTCG и вестник Vijesti.

Според Катнич начело на групата, подготвяла преврата и убийството на Джуканович, стоял руският гражданин Едуард Широков, чиято истинска фамилия е Шишмаков.

„Той не е Широков, а Едуард Шишмаков, който през 2014 година бе зам-военен аташе в Полша, но бе изгонен като персона нон грата заради шпионаж. Този паспорт му е издаден от руските органи и той е служител на руските служби за сигурност“, посочи Катнич.

Според твърденията му единият от главните заговорници Александар Синджелич, който в момента има статута на сътрудничещ със следствието, е посещавал Москва по покана на Широков за евентуално участие в операцията.

„Зад тези събития стоят националистически структури в Русия, но сега ни знаем, че в тях са замесени и руските държавни институции. От руските държавни институции зависи проверката относно това как всичко е станало и аз очаквам това да бъде направено“, отбеляза специалният прокурор на Черна гора.

По думите му властите са били предупредени за възможността от терористични действия в деня на парламентарните избори от Мирко Велемирович 4-5 дни преди изборите. В тази връзка прокурорът съобщи някои детайли от преговорите на обвиняемите помежду си.

„В един от записите, който ние получихме от сръбската БИА (разузнавателната служба), Неманя Ристич ясно казва на Синджелич да не се безпокои, макар те да смятат, че Велимирович ги е предал", каза Катнич. Прокурорът уточни, че по думите на Ристич, "причината е в това, че в Черна гора вече се намират специални сили на Федерална служба за сигурност на Русия и те ще решат проблемите".

Тези материали вече са представени като доказателства. Катнич уточни още ролята на представителите на опозиционното движение "Демократичен фронт" (ДФ).

„Всичко, което бях казал в своето обръщение, вече е доказано. Тъжно ми е, че не се придава голяма значение на това. Според признанието на Ачимович, Андрич и Алексич трябвало е да се подхване ръководството на ДФ и с тях да се придвижат към парламент, да влязат в сградата и да съобщят за това (очевидно за вземането на властта - ред). Подготовката на цялата операция бе осъществена от Ристич, Богичевич и Велимирович", разкри още прокурорът.

Той добави, че в операцията са участвали хора от Сърбия и други държави от региона, а също „чужди елементи“, чийто личност е трудно да се установи. По думите му обвинението ще бъде готово до 15 април. До момента заподозряните са 23 души, но след снемането на депутатския имунитет на лидерите на ДФ Андрия Мандич и Милан Кнежевич те са вече 25 души.

По време на гласуването на 16 октомври Черна гора обяви, че е арестувала 20 граждани на Сърбия по подозрения в опит за преврат. Съгласно прокуратурата групата е планирала при огласяване на изборните резултати да завземе Скупщината (парламента) и „да провъзгласи победата на една от политическите партии“, а също „да се неутрализира премиера на Черна гора“.

През декември Черна гора обяви за международно издирване по линия на Интерпол на руснаците Едуард Широков и Владимир Попов, а също на сръбските граждани Предраг Богичевич, Милош Йованович и Неманя Ристич по подозрение в подготовка на преврат. Спецпрокуратурата съобщи, че подозира Широков и в планиране на убийството на Джуканович.

Британският вестник „Телеграф“ писа вчера с позоваване на анонимен правителствен източник, че при опита за преврат в страната и в покушение срещу бившия черногорски премиер Мило Джуканович са замесени руските тайни служби. Кремъл категорично отхвърли информацията, че Русия била замесена в опита за покушение срещу Джуканович.

„Всеки ден фиксираме някакви абсурди обвинения срещу Русия , всеки ден опровергаваме тези обвинения, включително с пълна отговорност заявяваме, че не може да става и дума за участието на официална Москва или официалната руска страна към някакви вътрешни събития в Черна гора“, заяви президентският говорител Дмитрий Песков. Той подчерта, че Русия не се намесва и не смята да се намесва в работите на други държави. При това той отбеляза, че да се предявяват толкова сериозни обвинения и те да не бъдат подкрепени от каквато и да е достоверна информация е „най-малкото безотговорно“.