ГЕРБ и КНСБ разискват на среща мерки за реализиране на догонваща политика по заплащането на труда.

Една от мерките е съотношението между минимална и средна работна заплата не по-малко от 50%. Това е част от меморандум за социално-икономическо и обществено-политическо развитие на България, подготвен от КНСБ, предаде репортер на БГНЕС.

Бившият премиер Бойко Борисов също присъства на срещата, както и Томислав Дончев, Делян Добрев, Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова и Зорница Русинова.

От КНСБ искат всяка година да се договаря минималната работна заплата като се определя долен и горен праг. Синдикатите искат и стимулиране на автономните преговори по заплащането на труда в реалния сектор на браншово и фирмено равнище. Както и използване на нови системи за заплащане. Те искат и изготвяне на нови подходи и механизми за усъвършенстване заплащането на труда в бюджетните сектори.

Синдикатите искат и нова икономическа и фискална политика. Сред промените трябва да е икономическия ръст от 5%, постепенно възстановяване на прогресивното подоходно облагане.

Предлагат също и прилагане на семейно подоходно облагане с високи стимули за деца в семейството.

Синдикатите искат и въвеждане на данък богатство, който да се предлага да се налага за допълнителни жилища, автомобили и др.