Днес започва съдебният процес срещу 47 души, участвали в неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли. Делото ще се води в съд в югоизточния град Мугла и е единственото, в което самият президент е посочен като ищец.

Информационна агенция „Доган“ съобщава, че ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат по шест доживотни присъди.

Подсъдимите бяха откарани до съдебната сграда с конвой с охрана, заради събралата се тълпа пред сградата на съда. Хората отпред държаха плакати с надписи „Искаме смъртна присъда“ и „Играта свърши“.

По време на разследването срещу задържаните, сред които има и 37 души, които преди това са били военни, са открити връзки с други организатори на преврата и хора, които са помогнали за неговото осъществяване. По делото са взети и показанията на над 200 човека. Прокуратурата обвинява мъжете в редица тежки престъпления, сред които опит за покушение на президента, предумишлено убийство, нарушение на конституцията и ръководене на въоръжена терористична групировка, имайки се предвид мрежата от последователи на проповедника Фетула Гюлен.

Самият той е смятан от властите в Анкара като основен организатор на преврата и за него има издадена молба за екстрадиране от САЩ, където живее от 1999 г.