Обществено здраве се прави с пари и с хора. Ние нямаме нито пари и имаме проблем на персонала. Това заяви на пресконференция главният здравен инспектор Ангел Кунчев, предаде репортер на БГНЕС.

Министерство на здравеопазването ще се фокусира върху два законопроекта в рамките на мандата си - единият закон е за елиминиране на трансмазнините, а другият за въвеждане на такса за напитките със захар.

Най-сериозният проблем за здравната ни система обаче са човешките ресурси. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Галин Каменов. Според данните, които той представи, щатната численост многократно е намалявана, като през 2011 г. районните здравни инспектори стават от 3341 - 3005 , а през 2015 г. са редуцирани до 2500 души.

Непрекъснатото намаление на средствата на бюджетните програми и ниските заплати (25% от работещите в РЗИ са на минимална работна заплата) води до отлив на кадри от системата. Така средната възраст на работещите лекари, здравни инспектори и лаборанти е около 54 години.

Смъртността от рак в Европа намалява от 2005 г. досега, а у нас намалява, но само до 2010 г., след което започва рязък скок през 2011 и през 2012 г. отново намалява. Негативни са и данните за детската смъртност у нас, която въпреки намалението остава два пъти по висока от средните стойности за ЕС. Относно продължителността на живота и тук данните за страната ни са твърде песимистични. Ако в ЕС продължителността на живота се увеличава до 80.87 години, у нас тенденция за изравняване с европейските данни е имало, но отново до 2011 г., когато започва обратна тенденция на намаляване на продължителността на живот като средната продължителност у нас е 74.5 години.

На фона на това изглеждат отчайващи и данните за демографското състояние на нацията ни, която до 2008 г. се развива във възходяща тенденция, след което рязко се отчита спад на раждаемостта и ако в момента в ЕС, където се отчита демографска криза, раждаемостта е 10.02 новородени на 1000 души, то у нас е 9.2% на 1000 души.

У нас обаче се оказва, че по-големият проблем от липсата на новородени, е високата смъртност. След 1964 г., когато е регистрирана най-ниската смъртност у нас, тя нараства трайно и в момента е най-високата в целия ЕС. Според данните ако в ЕС смъртността е по 9.8 души на 100 хил., то у нас е 15.3 на 100 хил. души. Основната причина за високата смъртност са болестите на кръвообръщението и раковите болести. У нас една от основните причини за високата смъртност е и тютюнопушенето. Като почти всеки трети у нас пуши, а половината пушачи са пропушили на 16-20-годишна възраст. Освен това всеки четвърти у нас пие всеки ден, а алкохол започваме да пием на 13-годишна възраст. В градовете се пие по-умерено, отколкото по селата, където са повечето консуматори на рискови количества алкохол.

Други данни, изнесени от Каменов са тези за физическата активност, като над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност. Освен това у нас е превишена и консумацията на сол. Заради тези фактори у нас има много хора с наднормено тегло. При децата от 5-19-годишна възраст с наднормено тегло са 19.7% до 26%, а затлъстели са от 7.5%-19.8%. а при възрастните от 20-59 години е с до 34%, а затлъстелите са 29.1%.

В страната намаляват болните от туберкулоза, а болните от СПИН са на нивата в Германия и Австрия.

Осигурени са ваксините до средата на настоящата година, като в момента се провеждат и обществените поръчки за втората половина на годината, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той увери и че се провеждат противоепидемични мерки. Извършени са 36 486 микробиологични и паразитологични изследвания, 265 деца на бежанци са ваксинирани.