Световното внимание е приковано към Мюнхенската конференция по сигурността. Това е първата среща на световните лидери с новата американска администрация.

Значението на 53-та Мюнхенска конференция по сигурността, която ще се открие утре, 17 февруари, е голямо. Към обичайните теми от последните години – Сирия, Украйна, Русия и тероризма, които се обсъждат там, се добави една нова – вътрешната криза на Запада, свързан с избирането за президент на САЩ на милиардера Доналд Тръмп.

„Тръмп ме плаши“, призна в едно интервю председателят на форума проф. Волфганг Ишингер. Бившият дипломат е разтревожен от това, че новият стопанин на Белия дом не е посочил ясно своите партньори. Тръмп е първият американски президент, поставил под съмнение НАТО и заявил, че националните интереси са приоритет: „САЩ на първо място“.

Шокът от тези думи в Европа още не е преминал и цялото внимание в Мюнхен ще бъде приковано към представителите на новата американска администрация. Една от дискусиите, в които ще участва украинският лидер Петро Порошенко и критикът на Тръмп сенатор Джон Маккейн, се нарича „Краят на Запада такъв, какъвто го познаваме“. Няма да бъде подмината и кризата в ЕС, предизвикана от излизането на Великобритания.

Конференция на фона на избирателни кампании

Бъдещето на Запада е един от главните въпроси, който в момента интересува експертите и политиците. САЩ ще бъдат представени на форума от вицепрезидента Майк Пенс, ръководителя на Пентагона Джеймс Матис и традиционната голяма делегация от военни и сенатори. Като цяло в Мюнхен ще се съберат 30 президенти и премиери, а също така около 80 министри на отбраната и външните работи.

Освен това, конференцията ще се проведе на фона на започващата в Германия избирателна кампания за Бундестаг. Очаква се изказването на канцлерката и лидер на консервативния блок ХДС/ХСС Ангела Меркел. За момента не е ясно, дали ще се изкаже нейният съперник – бъдещият кандидат за канцлер на социалдемократите Мартин Шулц.

Как започва всичко

В медиите Мюнхенската конференция често е наричана „Давос по политиката за сигурност“, сравнявайки я със Световния икономически форум в Швейцария. В действителност правилно би било обратното сравнение, защото мюнхенският форум е по-стар от давоския с 8 години.

Ежегодните „Срещи за отбранителната политика“, както първоначално са се наричали, се провеждат в Мюнхен от 1963 г. Техният инициатор и дългогодишен председател е бил Евалд-Хайнрих фон Кляйст-Шменцин.

По време на Втората световна война /1939-1945/ пруският дворянин е бил офицер от Вермахта и е воювал на Източния фронт, участвайки в блокадата на Ленинград. През лятото на 1944 г. Кляйст-Шменцин е бил участник в неуспешния заговор срещу Хитлер. След войната се захваща с издателски бизнес във ФРГ, основава влиятелно военно-политическо списание.

Във фокуса е Русия

Под влиянието на Карибската криза през 1962 г. фон Кляйст-Шменцин решава да създаде конференция на военни експерти и политици, насочена към предотвратяването на нова световна война. През първото десетилетие от нейното съществуване участниците са няколко десетки, преди всичко от страните-членки на НАТО и най-вече от САЩ и Западна Германия. Главната тема е Студената война със СССР.

След нейния край броят на участниците и темите се разширява. През 90-те години постоянни гости в Мюнхен стават лидерите на държавите от Източна Европа, включително от Русия. Именно там руският президент Владимир Путин произнася през 2007 г. своята прочута „Мюнхенска реч“, която шокира публиката със своята антизападна риторика.

След фон Кляйст-Шменцин Мюнхенската конференция до 2008 г. е ръководена от бизнесмена и бивш съветник на канцлера Хелмут Кол Хорст Телчик. Той на свой ред бе сменен от Волфганг Ишингер.

При него през 2009 г. бе създаден експертен съвет, който консултира председателя. Русия в този орган е представена от председателя на УС на най-голямата източноевропейска банка „Сбербанк“ Герман Греф. Освен това, Ишингер има добри лични отношения с руския външен министър Сергей Лавров, който е редовен участник в нея.

Генерали в униформа и капитаните на бизнеса

Конференцията е частна структура. И макар германското правителство да отпуска средства за нейното провеждане, лъвският дял се поема от спонсорите – крупния германски бизнес, сред които и BMW.

Конференцията по традиция се провежда в сградата на 5-звездния хотел „Байеришер Хоф“, намиращ се в самото сърце на Мюнхен. Всяка година, три дни от февруари това здание се изпълва с хора във военни униформи. Това е главната публика на форума, но не само. Освен известните политици, в банкетната зала, където са основните изказвания, могат да се срещнат ръководителите на големите западни и руски концерни.