Диалогът от позиция на силата с Русия свърши работа в периода на Студената война и ще работи и сега, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел, където има заседание на Съвета на военните министри от алианса.

„Трябва да съчетаваме диалога с надеждно възпиране. Това е урокът, който сме си извадили. Можем да водим диалог и да прилагаме твърд предсказуем подход и да гарантираме надеждно възпиране. Това работеше по време на Студената война към СССР и това е правилната стратегия днес в общуването с Руската федерация в напълно нова обстановка в сферата на сигурността”, смята Столтенберг.

Същевременно НАТО обяви, че засилва присъствието си в Черно море за провеждане на учения и събиране на информация, подчертавайки, че „това ще се извърши в пълно съответствие с международните задължения на НАТО, включително и конвенцията от Монтрьо”. Това каза Йенс Столтенберг след министерското заседание.

„НАТО засилва сухопътната и морската компонента на присъствието си в Черно море за провеждане на учения и събиране на информация за ситуацията в региона”, съобщи Столтенберг. Той изтъкна, че редица членки на пакта са черноморски държави – Румъния, България, Турция, но НАТО ще си сътрудничи също с черноморските Украйна и Грузия.