Производствените принципи на „Тойота“, оформени в управленската философия Lean, е темата на поредния обучителен семинар за висши и средни управленски кадри, организиран от „Ричмарт Академи“. Двудневните лекции се водят от експерта Тодор Нейчев от „Лийн България“ ООД. Вчера той представи основните положения във философията на японската компания, а днес с екип на „Ричмарт“ ще бъде проведена и производствена симулация.
Lean може да се използва във всяка фирма, системата вече е внедрена в „Ал Филтър“, в момента работим и в „Делта Текстил“, каза за „Утро“ Тодор Нейчев.
Lean manufacturing (стегнато производство) е управленска философия, която се оформя под името производствена система на Тойота през 50-те години на 20 век под ръководството на Тайичи Оно. Нейната цел е повишаване на цялостната стойност на продукта за клиента чрез намаляване на производствените загуби, така че качеството да се подобри, а времето и разходите по производството да спадат. „Стегнатото производство“ използва редица различни подходи за доставянето на правилните неща в правилното време и на точното място. Най-важното е, че те трябва да бъдат разбрани и възприети напълно от работниците, които са на производствената линия и са „господари“ на самото производство, за да могат да ги прилагат и подобряват непрекъснато. 
Обучението по Lean е продължение на няколкото семинара, които „Ричмарт Академи“ организира по „Теория на ограниченията“. „Ще продължим да организираме такива обучения, в които може да се включат мениджъри и специалисти от всички русенски фирми. За бизнеса излиза много по-евтино да кани такива експерти да изнасят лекциите си тук в Русе, отколкото да плащат десетки хиляди лева за обучения в София и чужбина“, заяви за „Утро“ собственикът на фабриката за мъжка мода „Ричмарт“ Мартин Йорданов. Той е отдавнашен поддръжник на идеята, че за мениджърската работа и управлението на фирми се изискват специфични умения, които не могат да се научат в българските училища и университети. И ползва широко в работата си всякакъв тип експерти и консултанти. „Теорията на ограниченията“ ме научи да се фокусирам върху правилните неща - пазарите, кадрите и обученията. Всички останали неща са второстепенни, множество проекти, по които и ние и други фирми сме работили, са просто загуба на време. За това са тези обучения - да ни научат да се концентрираме върху правилните неща“, заяви Йорданов.