Решаването на проблема с тапата на Дунав мост, с което да се сложи край на струпването на тирове и на задръстванията, отново ще се окаже кауза пердута. Близо 4 месеца вече няма никакво развитие и никаква официална информация докъде е стигнала работата на комисията, която трябва да извърши класиране на офертите по обществената поръчка за премахването на тапата на Дунав мост и разширението на изхода от пътя Русе-Силистра. 
Работата по обекта стартира ударнов началото на миналата година, после тихо зацикли, а през септември беше рестартирана с обявяването на процедура от Агенция „Пътна инфраструктура“ за реконструкцията и удвояването на ширината на пътя Русе-Тутракан-Силистра. Очевидно обаче поръчката е пред провал, след като от 25 октомври, когато бяха отворени и разгледани офертите на 7 от най-големите компании в строителния бизнес, няма никакво развитие. В сайта на Пътната агенция липсва протокол или доклад от работата на комисията, която да класира участниците и да определи изпълнител. Никакво развитие няма и по паралелно обявената обществена поръчка за строителен надзорник на обекта. Офертите на десетте фирми мераклии бяха отворени на 8 ноември, но също липсва протокол от работата на комисията. 
Въпреки че няма и официално съобщение процедурата да е прекратена, по всичко личи, че тя е спряна, а работата остава свършена наполовина. 
Дейностите по обекта бяха разделени на две, като за първата половина отговаряше национална компания „Железопътна инфраструктура“, която изпълни задълженията си с изграждането на новия жп подлез. След това строителните работи останаха в ръцете на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Реконструкцията и удвояването на ширината на пътя Русе-Тутракан-Силистра се налага, тъй като високата интензивност на движение в района на Дунав мост и множеството странични отклонения в сравнително късия участък, включително с леви завои, затрудняват шофьорите и създават сериозни предпоставки за инциденти.
Ако все пак поръчката за строителните дейности тръгне, се предвижда да се изгради второ платно за движение от кръговото кръстовище, като по този начин ще се подобри пропускателната способност, безопасността и комфортът на движение в този натоварен пътен участък, който се явява продължение на бул. „Тутракан“. Съществуващото платно ще бъде частично преустроено, като за целта лявата бордюрна линия и част от ширината на настилката ще се разкъртят. Платното за еднопосочно движение пък ще бъде дооформено с две ленти по 4 метра. Ще бъдат изградени нови бордюри, които ще бъдат съобразени с преоформената настилка. За отводняването на пътните платна ще бъде изграден нов канализационен клон и разположени в новото платно дъждоприемни шахти. За заустване на дъждовните води от новопроектирания канализационен клон е предвиден канализационен участък от тръби. Ще бъде направено и ново улично осветление с натриеви лампи. 
Всичко това ще струва 1 800 000 лева, които са осигурени от държавния бюджет, а срокът за изпълнение на строителните работи ще е 4 месеца.