Един глас не стигна, за да бъде приет бюджетът на община Бяла за 2017 на вчерашната извънредна сесия.
Бюджетът е много по-добър от миналогодишния, но въпреки това общинските съветници, с изключение на групата на ГЕРБ, излязоха от залата и дори не гласуваха дневния ред на заседанието, съобщи за „Утро“ кметът Димитър Славов.
17-членният общински съвет в Бяла е съставен от 5 партии. ГЕРБ разполага с осем съветници, НДСВ и БСП имат по трима, ДПС-двама, а местна коалиция „Бяла 2015“ - един.
Сред приоритетите на общината за тази година са доизграждането и подобряването на градската инфраструктура, доизграждане на регионалната система за управление на отпадъците, оптимизация на училищата и довършване на градския басейн. В бюджета са заделени средства за основен ремонт на редица улици, на канализацията на Гара Бяла, облагородяване на кръговото кръстовище, подобряване на качеството на услугата за сметосъбиране.
Наред с това от новата учебна година за всички деца в община Бяла детските градини ще станат безплатни. Към момента таксата за дете е 35 лева, но от септември родителите няма да заплащат никакви такси. По този начин ще се стимулира посещаването на учебните заведения, ще се привлекат всички деца от общината и ще се облекчат семействата, посочи Славов, като допълни, че средствата са заложени в бюджета.