Нова измама набира скорост през последните дни. Номерът е нов, непознат е у нас и по тази причина доста ефективен, предупредиха в интернет потърпевши.
Поредната коварна лъжа е измислена от професионалисти и лесно подлъгва жертви. Набелязаните получават на домашния си адрес бланка със символите на немската полиция и с уведомление, че регистрирана на името на получателя кола е засечена в Германия да лети с над 200 км/ч. За провинението се налага дребна глоба, която обаче може да се оспори и е добре да се направи, за да не се създават главоболия при следващо излизане зад граница. Именно за това са дадени адрес и телефон за връзка.

Естествено, всеки „зарадван“ с такава честитка смята, че е попаднал в някакъво бюрократично недоразумение и решава да се свърже с „германската полиция“, за да изясни нещата. Ако го направи с писмо, отговор няма и случаят за него приключва завинаги. Повечето хора обаче предпочитат бързата връзка по телефона и точно те са целта на престъпниците. При позвъняването на посочения номер започва дълго разпитване на немски, като се събират всевъзможни данни за обаждащия се човек и за колата му. Разговорът стига до абсурдни детайли, които често сме склонни да отдадем на немската педантичност. Накрая всичко завършва с извинение за недоразумението и най-добри пожелания от „полицая“.
Истинската причина за обстойното проучване обаче става ясна, когато дойде време да се плаща телефонът - посоченият за връзка номер е импулсен и сметката може да стигне до 200-300 лева отгоре. Затова ако ви изненадат с подобно известие, най-добре го хвърлете в коша или го подайте в полицията.