Новият катамаран за хидрографски проучвания на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав ще пристигне в Русе когато се стопи ледът край Силистра и корабоплаването бъде възстановено, съобщи изпълнителният директор на агенцията капитан далечно плаване Павлин Цонев. Изпитанията на кораба на вода вече са приключили и той е сертифициран от бюро „Веритас“ във Варна.
Вероятно името му ще бъде „Дунав 1“, но това ще се реши, като дойде в Русе, каза Цонев и посочи, че новият кораб е и единственият плавателен съд под български флаг, който има такава съвременна апаратура за измерване.
Специализираният катамаран, който ще замени сега действащия хидрографски кораб „Вит“, е построен във варненската корабостроителница „Делфин“. Той е с водоизместимост 83 тона, дължина 24 метра, широчина 7,3 метра и газене 1,30 м, което му дава възможност да плава при ниски води. Швартовите изпитания на кораба бяха проведени преди края на 2016 година, след което бяха направени и ходовите изпитания. Когато условията по Дунав позволят, корабът ще бъде преведен от Варна до Констанца на собствен ход или с платформа, а след това през канала Черна вода ще достигне до Дунав и в Русе.