Задачата на президента Румен Радев и на премиера Огнян Герджиков е да обяснят всяко едно назначение. Този коментар направи Росен Плевнелиев, президент (2012-2017), пред бТВ в първото си телевизионно интервю след края на мандата.

Единственото политическо назначение при мен беше на Цветлин Йовчев по линия на ГЕРБ, призна Плевнелие. Исках да знам какво се случва в България – тогава в 27 български града протестираха граждани. Влязохме в конфликт и аз го помолих да си тръгне, припомни Плевнелиев.

По думите му е рано да се направи оценка на служебния премиер Огнян Герджиков.

Плевнелиев още веднъж каза, че остава в българската политика, но като активен гражданин без да търси и да се бори за каквито и да е постове. Той подчерта, че няма да прави партии, нито ще става член на някоя.

Според Плевнелиев към настоящия момент следизборна коалиция между ГЕРБ и БСП изглежда невъзможна и всички сигнали, които лидерите изпращат, са в тази посока. Той подчерта, че донякъде го притеснява острият тон, с който е започнала предизборната кампания. „Не трябва да се горят всички мостове", изтъкна той. Според него, ако не сега, на някой етап една голяма коалиция би обогатила българската демокрация.