Пластмасов контейнер за разделно събиране на хартиени отпадъци бе превърнат в острие на огнена атака срещу жилищен блок в квартал „Родина 3“. 
Около 1.40 часа след полунощ живеещи на пърия етаж в бл.8, вх.Б на ул.“Ибър“ 32 били разбудени от буйни огнени езици и веднага потърсили помощ на тел.112. Пристигналите пожарникари потушили пламъците до 2.10, а последвалият оглед показал, че пред входната врата на входа без остатък е изгорял оставеният наблизо син контейнер за хартия. От съда за смет нямало и помен, но домофонната система на входа е унищожена, по вратата не е останало нито едно стъкло, сушилните помещения до третия етаж са покрити със сажди, а целият вход е обгазен, като най-много от пушека логично са засегнати апартаментите на 1 и 2 етаж. За радост пострадали хора няма. Според живеещите във входа среднощният огнен кошмар им е сервиран от мургави младежи от близките къщи.
Пред входа има беседка, в която се събират роми и често имаме разправии с тях. Правим им забележки и настояваме да се махнат, защото са много шумни, а като си пийнат, създават проблеми. Явно сега някой е решил да си отмъсти, казаха собственици на жилища в атакувания блок. 
В района има доста ромски семейства, част от тях самонастанили се в окаяни и порутени коптори. Ако се изключи недоволството от гръмващата от време на време тридневна непоносимо силна музика при сватби и годежи, досега не е имало напрежение. В квартала обаче има брожение срещу бъдещите планове там да се изградят жилища за социално слаби и инциденти като този само наливат масло в огъня. 
Палежът се разследва от Първо РПУ.