50% от пътищата са в лошо състояние. Това заяви бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Темата за състоянието на съоръженията на инфраструктурата е важна и приоритетна тема на кабинета Борисов. Асфалтът не се яде, но състоянието на асфалта има отношение към безопасността на хората“, каза Павлова.

Според нея държавата освен в строителството трябва да инвестира и 1 милиард годишно за ремонт на пътища. В противен случай те няма как да бъдат безопасни, обясни тя.

Павлова съобщи, че по време на първото правителство на „Борисов /2009-2013 г./ са инвестирани 1 милион лева за виадуктите и Елешница Във втория мандат са започнали през 2015 г. с ремонт на тунела Ечемишка.

През 2016 са започнали приоритетно ремонтите на десните тунели. Компрометирано е осветлението, има проблеми с хидроизолацията, има старо строителство неремонтирано от 30-40 години. Малшанс е, че инцидентът е станал в Елешница. Там е подменено частично осветлението, което е много старо и неремонтирано от 30-40 години. По 30 тона тежат само осветителните тела и конзолите, които държат осветлението. Предвидено е било да се ремонтират левите тръби през тази година, каза още тя.

Павлова обясни, че от 2005 до 2009 г по ремонта на тунела нищо не е направено. Платен е аванс през 2007 г, но не са извършвани ремонтни дейности. През 2011 г. са подадени сигнали до прокуратурата, по които още се работи. Договорът е обявен за нищожен от съда, но се обжалва. Осветителните тела са сменяни и подменяни, но не им е правен основен ремонт.

С увеличените приходи от винетки, са направени ремонти на пътищата в Северозападна България, където 250 км пътища са реновирани. Най-критичните участъци са били ремонтирани. Отделно са ремонтирани останалите тунелни и мостови съоръжения, за да бъдат безопасни. Относно кой трябва да понесе отговорност, Павлова каза, че трябва да приключат проверките на органите.

Опитите за политизиране на проблема са крайно неприятни и изненадващи, защото в тази ситуация трябва да се обединят и да намерят финансиране, за да се ремонтират небезопасните съоръжения. Това трябва да бъде наше общо усилие, обяви Павлова.

Има сключен договор през 2006 г. за Елешница, който е получил авансово плащане на част от парите. Договорът обаче е прекратен и е обявен за нищожен. Така не са започнали работните дейности по него.

Бившият министър на транспорта Ивайло Московски коментира темата за наложеното вето на Закона за концесиите. ГЕРБ са притеснени от този акт, защото законът е обсъждан с различни страни. Това е лош сигнал за всички инвеститори и се пречи за привличането на частни инвеститори в страната, заяви Московски. Той припомни, че в мандата на БСП е станала приватизацията на България еър, български речен и морски флот. Според него има голям проблем с концесиите по времето, когато те са били на власт. Тогава са били дадени на концесия и летищата във Варна и Бургас. Аз не виждам с какво техните концесии са били по различни от концесията на Летище София, попита риторично Московски. Пристанищата в Балчик, Силистра, Никопол, Свищов и др. са концесионирани също от времето, когато БСП са били на власт.

Професионалното управление е по-добро от държавното, смята той. С това, което показват като поведение, дават лош знак за всички инвеститори. Създават внушение, че ще се вземе нещо от държавата и ще се изнесе. Спирането на закона за концесиите, според него, ще има и негативен ефект и върху приходите в държавата.

Когато професионално се управляват тези съоръжения, тогава и пътникопотокът е по-голям и хората са доволни от услугата, която се предлага, каза Московски.

Кой има интерес да не се предложат европейските правила за концесионирането.

Бившият министър на околната среда и водите Ивелина Василева коментира темата за чистотата на въздуха. Според нея нерядко теми като климата и чистотата на въздуха служат за политически атаки и имат политически нюанси. Да, само преди 2 дни излезе доклад на ЕС, в който ясно се отчита напредъкът на България през последните години и нека си спомним преди каква беше политиката за екология и кога тя стана приоритет - по времето на кабинета на Борисов. Имало е замърсяване на въздуха, почвата , водите и др. Изливали са се мръсни води в реките и морето. ГЕРБ припознали това като приоритет и през последните години са направили 51 станции за отпадни води и има 6 нови станции за над 650 млн. лв.

Василева заяви също, че 68 км нова ВиК мрежа е изградена в София, подобрено е състоянието и на парковете. 140 са дните с превишение на нормата за чистота на въздуха в София, а сега са намалени до 60 дни. Планиран в програмата на ГЕРБ е и специален акцент върху чистотата на въздуха. Проблемът с качеството на въздуха е важен и са предвидени конкретни мерки.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че Столична община и Столичният общински съвет ще се ангажират с проблема за качеството на въздуха. Осъзнават проблема и то не от тази година. През последните години са взети мерки, обясни той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще представи и програма за намаляване на замърсяването на въздуха като в нея ще има мерки, които досега не са предприемани като ограничаване на трафика, спиране от движение на коли без катализатори и други.