Основните приоритети на работодателите са четири - осигуряване на човешки ресурси за икономиката, подобряване на бизнес средата, подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) и развитието на капиталовия пазар. Това стана ясно по време на представяне на позициите на работодателските организации за развитие на страната през 2017 г..
Основната пречка за бизнеса е недостигът на човешки ресурси и то не само висококвалифицирани, каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев. Необходимо е бърза и ефикасна реформа на образователната система. Принципът „парите следват ученика“ да бъде преразгледан и професионалното образование да получи отново право на живот, поиска Велев.
Нужна е промяна в политиката на трудовата емиграция и облекчаване на вноса на работна ръка - най-вече технически кадри. Трябва да се върви към споразумение с трети страни за внос на работници, настоява Велев. Той даде пример с държави от ЕС, които имат подобни споразумения със страни като Украйна, Молдова и Армения.
Откакто работодатели плащат първите три дни от болничните листове, те нараснаха от 7 млн. на 13,5 млн. годишно, каза Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара. Класовете за трудов стаж пречат на бизнеса, допълни той.
С увеличаване на преките данъци върху доходите ще бъде ударена средната класа, каза Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Той призова за запазване на сегашната данъчна система.
Електронното управление е приоритет, на който бизнесът държи. То трябва да обхваща всички публични дейности, включително здравеопазването и правосъдната система, посочи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.