Ледоходът край Русе спря в сряда през нощта и ледените късове вчера блокираха пристанището. Ледът не е плътен и по него не може да се върви, защото тук-там все още се вижда вода, но като цяло реката замръзна в нашия участък, което се случва за първи път от 1986 година.
През 2012-а пак имаше ледоход, но той не успя да скове Дунав край Русе, тъй като изграденият бараж от секции на БРП не позволи ледените късове да влязат в нашата акватория. Тази година обаче подредените секции не успяха да спрат напълно ледохода.
Сковаването се дължи на запор на ледените късове срещу течението след Тутракан, където реката се очисти от лед, каза изпълнителният директор на ИАППД капитан далечно плаване Павлин Цонев. По думите му причината за спиране на ледохода са ниските нощни температури през последната седмица, когато термометрите в Хидрометеорологичната станция отчитаха минус 10-11 градуса.
 При това положение за подновяване на корабоплаването в българския участък на Дунав засега не може да става и дума, независимо че след хидровъзела „Железни врата“ водата на много места е чиста, допълни директорът на „Речен надзор“ към „Морска администрация“ капитан вътрешни водни пътища Иван Жеков. Той обясни, че бедстващи кораби в нашия участък няма, освен няколко сковани в лед секции, които не са прибрани навреме от собствениците им. Няма опасност и за понтоните. Проблеми обаче може да се появят при тръгване на ледохода.
Лиманът на Пристанищния комплекс е чист, но до него не могат да стигнат кораби и затова сега се ограничаваме само с товаро-разтоварна работа на влакови композиции, посочи изпълнителният директор на порта Петър Драгошинов. Според него фирмата търпи загуби от спиране на корабоплаването, защото не може да работи в пълен обем, но надеждите му са, че реката скоро ще се очисти от лед.
Прогнозата на синоптиците сочи, че от днес дневните температури се вдигат, като във вторник се очаква да се качат до 10 градуса над нулата. Нощем градусите ще се движат от минус 6 до минус 1, но в сряда отново ще завали сняг. Температурите през деня ще са положителни, но през нощта ще паднат до минус 9 градуса.