21 коли в Русе ще бъдат на трупчета от 6 до 12 месеца заради различни шофьорски провинения. Това е резултатът от първата вълна драконовски санкции, въведени с новия Закон за движение по пътищата в сила от 21 януари. 
Седем регистрационни табели са свалени на пътя. В пет от случаите превърналите се в пешеходци шофьори са хванати с алкохол до 1.2 промила, за което губят книжките си за година  и ще платят 1000 лева глоба. Другите двама наказани са хванати да шофират без правоспособност. 
На място са отнети документите за регистрации на колите и на други 14 души, които са карали автомобили на други собственици. Четирима от тях са засечени да шофират с над 1.2 промила и им предстои да бъдат съдени. Петият е бил без книжка, а провинението на останалите девет е липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, за което те са платили и по 250 лева глоба.
Четиримата пияни са свалени от волана в събота и неделя. 
На 28 януари в 23.50 часа след светофара на бул.“Неофит Бозвели“ в посока Симова мелница е спрян русенски мерцедес, след като 41-годишният водач се блъска в паркирана кола срещу бл.“Пушкин“. При измерване с дрегер се установява, че Б.Т. натиска газта с 1.36 промила. В неделя в 1.25 часа след полунощ 30-годишният Н.Н. блъска с реното си дачия до бл.119 в „Чародейка“, а след това се забива в пряспа и остава там. Този път дрегерът на КАТ показва 2.78 промила. 
Час по-късно до бл.“Русия“ срещу централната автогара е заловен Х.П., който изпуснал лентата си за движение и тръгнал в насрещното. Алкохолният тест показва причината за това - 50-годишният мъж карал на 2.66 промила. Освен явяване пред съда му предстои да плати 1000 лева глоба за каране в насрещно движение, а към определеното от съда време за лишаване от книжка да се добавят три допълнителни месеца. 
Пак в неделя, но в 11.20 часа, 29-годишен водач от Разград минава през конусите на КАТ, сложени за обозначаване на катастрофа на кръстовището срещу магазин „Джъмбо“, но вместо да спре, продължава с пълна газ към ДЗС. Униформените догонват фучащия „Фолксваген Поло“ и установяват, че А.Б. е тръгнал да се прибира на 1.44 промила.