Николай ДИМИТРОВ
- Г-н Стоилов, предстои общинският съвет да гласува Бюджет 2017. Как бихте го определили?
- Факт е, че с всяка изминала година общинска администрация предлага все по-добър бюджет от предходния, като разчита на по-добра събираемост на приходите и предоставя повече възможности за реализиране на политиките на общината. През 2017 година рамката на проектобюджета възлиза на 124 684 755 лв. Спомняте си, че в началото на първия мандат, стартирахме с наследени изразходени средства от такса „Битови отпадъци“ в размер на близо 2 300 000 лв., което наложи стриктни икономии през 2012 г., за да се компенсира преразходът. Днес обаче нещата стоят по различен начин. Имаме ясно разчетени приоритети и стриктна финансова дисциплина, които са заложени в управленската ни програма и рефлектират и върху бюджета. И през тази година община Русе ще продължи да създава благоприятни условия за развитие на местната икономика и повишаване стандарта на живот на русенци, за да утвърдим Русе като един чист, подреден, уютен, сигурен и предпочитан от младите хора и бизнеса град. За поредна година приключваме без просрочени задължения, а дирекция „Местни данъци и такси“ отлично изпълни дейността си, отчитайки много добра събираемост, контрол и дори генерира преизпълнение на приходите с над 3 300 000 лева.
- Тазгодишният бюджет бележи ръст в определени секторни политики, кои са най-важните сред тях?
- Бюджет 2017, в сравнение с миналата година, получава с четири и половина милиона лева повече от държавния бюджет във връзка с нарастващия темп на разходите в държавната дейност, което и община Русе направи в местните дейности. Това ни позволява по-голяма гъвкавост и възможност за увеличаване на бюджетните рамки в различни секторни политики. Освен към мащабните инфраструктурни проекти, които променят изцяло облика на града, през следващите няколко години, сме насочили усилията си и към подобряване състоянието на междублоковите пространства, улична и тротоарна мрежа, осигуряване на по-добри възможности за спорт и култура. Именно поради тази причина и средствата по тези направления през 2017-а са завишени. Осъзнаваме необходимостта от подобряване на състоянието на уличната мрежа в града, която през последните десетилетия е силно амортизирана. В тази насока планираме да увеличим бюджета на предприятието „Комунални дейности“ с още 200 000 лв., което представлява ръст от 5% в сравнение с миналата година.  Над 1 млн. лева ще инвестираме в малките населени места за благоустрояване, ремонти на улици и тротоари в кметствата. В тазгодишния бюджет се отчита ръст и при компенсиране населението на пътуващите ученици и пенсионери на обща стойност 826 хил. лв. или с 6% увеличение за тази социална дейност. По Програма „Спорт“ сме планирани 800 хил. лв., което е с близо 100 000 лева повече в сравнение с миналата година. За Програма „Култура“ сме заложили 82 хил. лв., като тук средствата са увеличени с 30 хил. лв. Не на последно място, в детските градини и ясли влагаме с 360 хил. лв. повече за издръжка, ремонт и оборудване. 
- Кои са другите основни приоритети, заложени в бюджетната политика за 2017-а?
- Ще продължим да работим с високо темпо по важните инфраструктурни проекти за града, извличайки максимума от заложените Европейски средства в програмния период 2014-2020 г. Подпомагането на социалните дейности, образованието и здравеопазването ще продължат да са сред приоритетите на Община Русе. Както до сега, и през 2017-та ще развиваме и утвърждаваме културните ценности, спорта и туризма. Тези важни за икономиката звена бележат изключителен ръст през изминалата година, посветена на активния и здравословен начин на живот с проведената кампания „Русе - европейски град на спорта“. Изключително богатия културен и спортен календар, атрактивните и иновативни  събития, които проведохме, генерират завишен интерес на туристи от страната и чужбина. Надграждаме и по отношение на качеството на административното обслужване и комуникацията с гражданите чрез въвеждане на електронни административни услуги и подобряване на средата за достъп до задължения и бeзкасови разплащания. Не на последно място, приоритет остава привличането на стратегически инвеститори в екологично чисти и високотехнологични сектори, за които нашият град притежава голям потенциал като например Летище Русе, което в края на миналата година получи лиценз за летателна площадка за малки самолети.
- 2017-а ще е годината на големите инфраструктурни проекти, какво да очакват русенци?
- Русе е от малкото градове със стартирала на 100 процента реализация на инвестиционната програма с гарантирани над 56 млн. лева европейски средства по „Региони в растеж“, които ще се инвестират в икономиката и инфраструктурата на града. Осъществяването на проекта „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“ на стойност близо 17 млн. лева ще промени изцяло визията на пешеходната среда по четири улици, които свързват центъра с крайбрежната зона на града. Ще продължим да обновяваме и модернизираме системата за улично осветление, да прилагаме мерки за енергийна ефективност на обекти общинска собственост и активно ще участваме в Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. Предстои да ремонтираме 5 сгради от образователната инфраструктура. Това са ЦДГ „Пинокио“ 1 и 2, ЦДГ „Русалка 2“, както и елитните училища ПМГ „Баба Тонка“ и СУ „Христо Ботев“. Продължаваме с изграждането на нови спортни площадки, облагородяване на дворни пространства, благоустрояване и озеленяване на междублоковите пространства в града и др. Припомням, че Русе беше единственият областен град, който успя да завърши в срок проекта си за интегриран градски транспорт, а сега предстои да го надградим с втори етап, за да подобрим достъпността и функционалността на градския транспорт, да изградим нови пешеходни връзки, да реконструираме бул. „Придунавски“ с рехабилитация на три пасарелки на Кея и да ремонтираме подлеза при ПМГ „Баба Тонка“. 
- Като говорим за европейско финансиране - на каква стойност са проектите, които управлявате?
- Към момента управляваме проекти на обща стойност над 71 млн. лв. и подготвяме нови на стойност още близо над 30 млн. лв., което на практика ще удвои бюджета на общината. 
Вече изброих някои от най-важните в областта на инфраструктурата, образованието и градския транспорт. С европейско финансиране ще благоустроим крайбрежната зона, ще изградим нова кейова стена, панорамна велосипедна алея, сцени на открито, детски площадки и площадки за фитнес на открито, както и яхтено пристанище.
Не на последно място, към края на 2016 г. в община Русе има 4 сгради, санирани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, а още 12 бяха обновени с европейско финансиране. През 2017 г. се очаква да стартира обновяването на още 17 жилищни сгради, като по този начин над 1500 домакинства ще се възползват от възможностите, които програмата предоставя за безплатно реновиране на домовете. За обновяването на блоковете ще бъдат инвестирани над 25 млн. лв. Това е само малка част от заложените за изпълнение проекти както през 2017-а, така и през следващите години. 
- Какво конкретно ще се реализира с кредита, който предстои да изтегли община Русе за рехабилитация на пътната мрежа?
- Когато решихме да привлечем нови средства за рехабилитирането на уличната мрежа, бяхме наясно с рисковете, но след редица анализи и обследвания мога да заявя, че това е най-доброто решение за отстраняване на належащите проблеми по пътната настилка и тротоари. От десетилетия подобни цялостни ремонти не са извършвани и отлагането им би влошило още повече състоянието на уличната мрежа, на тротоарите и на междублоковите пространства. Не сме в състояние само с Общинското предприятие „Комунални дейности“ да решим този проблем и е необходимо финансово обезпечаване. С помощта на средствата, които ще  осигурим чрез дългосрочния кредит, ще повишим качеството на живот чрез подобряване на градската среда. Реализацията на проекта ще допринесе съществено за подобряване безопасността на движение както за автомобили, така и за пешеходците. Резултатът от финансирането на инвестицията ще е ремонт на 319 551 кв.м. улични платна и 188 625 кв. м тротоари. Във всеки един квартал ще се реконструират основните връзки и всички обслужващи и довеждащи улици и тротоари с генериран натоварен трафик. Програмата ще бъде съгласувана с всички експлоатационни дружества, съобразена с Наредбата, която се обсъжда и разработва в момента за рехабилитация на общинската мрежа, гарант за качествено изпълняване на дейностите. Затова като кмет и като гражданин твърдя, че ремонтът на уличната мрежа, макар и с помощта на външно финансиране, е наложителен.
- На какво залага общинска администрация за качественото изпълнение на Бюджет 2017?
- Доказали сме, че в бюджетната политика залагаме на ефективност, ефикасност и в никакъв случай разходи на всяка цена. Следваме принципа на екипната работа за структурирането на бюджет, съвместим с желанията и потребностите на гражданите. Той е напълно стриктен и изряден, за да продължим да създаваме видимите резултати, които остават след нас за поколенията, както и да развиваме и утвърждаваме Русе като лидер не само в региона, но и в страната.