Електронни етикети, които не могат да се фалшифицират, изобрети младата русенска компания „Rechek“. Разработката е на двама софтуерни инженери - Емил Стоянов и Емилиян Енев. Целта е с високотехнологичните стикери да се защитят маркови стоки, на които много често се произвеждат ментета - алкохол, електроника, лекарства, бижутерия и предмети на изкуството.
При изработката на етикета в него се програмират данните за съответния продукт и той се прикрепя за изделието. Нивата на защита са физическо, визуално, криптографско и технологично. Цифровите носители се запазват във физическа цялост сгънати и се прикрепят към продуктите чрез саморазрушаващи се холограмни стикери, които не могат да се възстановят след скъсване или разлепване. Секретният код за регистриране на собственост е защитен със скреч фолио и всеки опит за изтриване може да бъде разпознат. Самата дигитална идентичност на продуктите с „Recheck“ етикет се защитава с криптографски подписи, като програмираните данни не бъдат манипулирани или изтрити, тъй като се пазят в blockchain среда - технология, която нашумя през последните години с това, че е в основата на криптовалутата биткойн.
Готови сме да изработваме етикетите сами, като в масовия случай цената няма да е повече от 2 лева за брой и няма да промени съществено стойността на луксозната стока. Потребителят може да провери оригиналността на продукта чрез сканиране с приложение на своя смартфон. Това може да стане с QR код или с NFC чип, обясни за „Утро“ Емилиян Енев. 
Засега приложението е разработено само за Android телефони, но скоро разработчиците обещават и версия за iPhone/ iPad. Електронните етикети позволяват на производителите и не само да оставят отпечатък за идентичност върху своите изделия, но и да продължат комуникацията с клиентите и след покупка, както и да добавят повече стойност в продуктите си.