Най-студената сутрин в страната вчера бе в Русе, когато малко след 8 часа в Хидрометеорологичната станция бяха измерени минус 12.9 градуса. Целият януари тази година е месецът с най-продължителни минусови температури в града от 1964 година насам, откогато се пазят архивите на метеорологията в страната. Въпреки това рекорди в Русе не бяха поставени с изключение на 10 януари, когато в града бяха измерени минус 16.2 през деня, които бият измерените на 10 януари 2004 година минус 14.6.
Подобен сибирски студ в Русе имаше през януари 1985 година, когато Дунав замръзна два пъти по цялото си поречие, но градусите останаха под нулата само 10-15 дни. Сега температурите паднаха изведнъж от 6 януари и ще продължат да е така до 5 февруари, казаха метеоролози от АППД. На 8 януари тръгна ледоход, който в началото обхвана 80% от реката, но вчера ледените късове бяха едва 20 на сто. За сметка на това в Силистра Дунав замръзна и от ледения запор нивото започна да се вдига срещу течението. Вчера в Тутракан котата стигна 440 см, а в Русе - 2.40 метра. По думите на изпълнителния директор на АППД капитан далечно плаване Павлин Цонев прогноза за нивото не може да се даде, тъй като то се вдига от запора между Попина и Силистра, а не от придошла вода.
Все пак на мразовитите дни им се вижда краят, увериха синоптиците. От днес дневните температури започват да се вдигат и след сряда, когато ще бъде най-студено през следващите 10 дни с минимални градуси минус 13 и максимални минус 3, ни очаква леко затопляне. От петък до идния вторник дневните температури ще бъдат от 2 до 5 градуса над нулата, а нощните ще се движат от минус 6 до минус 2.