Две мъжки хора завъртяха вчера в ледените води на Янтра храбреци от Ценово и Новград. В общинския център хорото на младите мъже с народни носии първо се изви в центъра на селото, а след това шествие, водено от трибагреници, се отправи към храма "Св.Парашкева". Отец Антон отслужи празнична литургия и множеството пое към моста над реката, където бе хвърлен кръстът. Той бе изваден от Димитър Миланов, който се оказа най-бърз от всичките 19 смелчаци, пожелали да спасят разпятието. Кметът на общината д-р Петър Петров връчи парична премия на победителя.
И в Долна Студена бе спазена традицията с Богоявленския ритуал, като хората на брега на реката бяха посрещнати с хляб, топъл чай и буйно накладен огън. Там о.Антон благослови всички и ги поръси със светена вода, а след това шестима смелчаци се хвърлиха в реката, за да извадят кръста. Най-бърз се оказа Йордан Анчев, който в продължение на две години е и републикански шампион по планинско колоездене за младежи. Така вчера той отбеляза именния си ден с нова победа. Наградата за победителя беше връчена от кмета на общината д-р Петър Петров. 
В Новград богоявленският ритуал се проведе за първи път. Петима млади мъже нагазиха във водите на Янтра, за да изпълнят мъжкото ледено хоро. Само двама младежи обаче се престрашиха да полетят след кръста в реката. Късметът бе на страната на Светлозар Андреев, който получи наградата, осигурена от кмета на община Ценово, и връчена от кметицата на Новград Диана Копчева.