Подготовката около реденето на депутатската листа на БСП-Русе тече с пълна сила, като през уикенда се проведоха част от общинските партийни конференции в областта, на които бяха издигнати и гласувани кандидатури за народни представители. 
26 са номинираните кандидати за депутати на общинската конференция на БСП в Русе, която се проведе в събота, а най-предпочитан за водач на листата е председателят на групата общински съветници на партията Пенчо Милков. Юристът, който втори мандат е общински съветник, получи подкрепата на 100 от 120-те участници в конференцията. 
Това е новата вълна на подмладяването, на доказаните експерти и професионалисти, едно точно попадение, коментира за „Утро“ общинският председател на БСП Пламен Рашев, за когото гласуваха 75 делегати и това му отреди второто място. 
Рашев обаче подчерта, че това не е редене на листа и първото място в списъка за Пенчо Милков не означава, че Областният съвет на партията ще му обърне внимание. 
Трудно ще е да не се съобразят поне с първия, защото общинската структура сме 2/3 от цялата област като маса, симпатизанти, застъпници, коментира общинският лидер. 
Очаква се областният съвет да заседава между 5 и 10 февруари, като на него ще бъдат подредени кандидатите според номинациите и на другите партийни организации в областта. Окончателното подреждане обаче ще направи Националният съвет, като на него ще бъде определен и водачът на листата. Русенските социалисти посочиха, че в националното ръководство има виждане до голяма степен да се подкрепят местни водачи на партийните листи.
Номинирани за русенската листа на БСП са също областният лидер Божидар Йотов с 58 делегатски гласа, бившите депутати Иван Иванов, Екатерина Заякова, както и Добрин Данев, който се нареди на девето място. Сред първите десет в списъка с предложения за депутати на русенската общинска структура попадат координаторът на партията за областта Деница Иванова, актьорът Косьо Станев, бившият зам. областен Милена Хинкова и общинският съветник Александър Неделчев. 
Едно от знаковите лица на БСП - председателят на общинския съвет и бивш ректор Христо Белоев си е направил отвод още в предварителните обсъждания. 
Рашев отбеляза, че сред 26-те номинирани има и представители на други общини, като например бившият кмет на Сливо поле Георги Големански, и допълни, че е любопитно дали другите общински конференции ще номинират хора от Русе. 
В депутатската листа ще има представители и на гражданската квота, а за едно от сигурното имена се счита двукратният олимпийски шампион Таньо Киряков, който бе сред гостите на форума в събота. Той вече беше в Народното събрание от гражданската квота на БСП в Русе.