2 световни компании иноватори в селскостопанския сектор бяха представени на провелия се в механа „Странджата“ земеделския семинар „Нека печелим заедно през новата земеделска 2017 г.“, организиран от EMD Experts. Growgreen е австрийска компания - лидер в производството на микробиални органични торове и аминокиселини. Новост за българския пазар са продуктите на Bioaktiv - немска фирма, патентовала процес за резонансно стимулиране на аеробните бактерии и процеси в земеделието и животновъдството.
Организаторите от EMD Experts в лицето на Емилиан Диков и Димитър Димитров решиха освен стандартните презентации, коктейл и томболи за гостуващите над 90 земеделски производители от Северна България, да добавят и социален ангажимент в събитието си. Те разиграха благотворителен търг за няколко специални блюда, подготвени от домакините от механа „Странджата“.
След като наддаваха за блюдата, земеделските производители решиха да дарят и самите тях. Ястията и събраната сума в размер на 1140 лв. бяха предоставени на „Каритас“ - Русе за приюта „Добрият самарянин“. В препълнения дом, в който по принцип се настаняват по около 60 души, в момента поради задържалите се минусови температури са приютени над 90. За тях бе осигурена една малка празнична вечеря с печено прасенце, агънце на фурна и още други специалитети.
Димитров и Диков от името на Growgreen и Bioaktiv, обещаха, че това е първи, но не и последен подобен жест. „Ние знаем, че бизнесът може и помага на хора в нужда, стига те да бъдат правилно ангажирани с подобен род активности“, споделиха те за „Утро“.